På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fritidsföreståndare

Fritidsföreståndare

Fritidsföreståndare ansvarar för  fritidshem men ibland ingår även en del undervisning, ofta leder man lektioner i en förskoleklass.

Fritidsföreståndares roll är att planera, ansvara för och utveckla fritidshemsverksamhet. Personliga egenskaper som krävs att man är en positiv person som tycker om att påverka, förbättra och ser nya möjligheter, som kan initiera och driva förbättringar i samarbete med kollegorna på fritids, skolans rektor och övrig skolpersonal.
Förutom det att man är engagerad, behöver man även besitta en hel del tålamod, vara välplanerad samt ha struktur över dagen och alltid vara "steget före".

Utbildning

För att kunna få jobb som fritidshemsföreståndare behöver man vara en utbildad fritidspedagog eller lärare med inriktning mot fritidshem plus skaffa sig några års erfarenhet från fritidsverksamhet.
Se även information på Skolverkets hemsida om vilka behörighetskrav som ställs på personal på svenska skolor, förskolor och fritidshem.

Visste du att...?
Ca 80% av alla barn i Sverige som är mellan 6 och 9 år gamla går på "fritids" (som är en vanlig förkortning för ordet "Fritidshem") och 75% av barnen befinner sig på "fritids" i upp till 15 timmar per vecka.

Senaste Nytt
Krav på legitimation i fritidshem från 1 juli 2019. Källa: Skolverket.se

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.