Skolledare/Rektor
Spela filmen

Skolledare/Rektor

Som skolledare kan man ha olika titlar men gemensamt är chefskapet och ledarfunktionen. Rektor är ett exempel på en skolledare.

Som skolledare har man ledningsansvaret i skolan eller inom ett utbildningsområde. Rektorer / skolledare ansvarar bland annat för skolans utveckling och ekonomi. Som rektor leder man och planerar arbetet i skolan. Som rektor arbetar man efter de mål som finns i läroplanen. Rektor är den som är chef för lärarna och för alla andra som arbetar i skolan.

Utbildning

De flesta skolledare/rektorer är i grunden Lärare men kan också ha en annan utbildning t.ex kan de vara utbildade Studie- och yrkesvägledare, Socionomer, Beteendevetare eller Personaltjänstemän.

Rektorsprogrammet är en befattningsutbildning på akademisk nivå, som bl.a hjälper till att skapa nätverk och sätta igång utvecklingsprocesser. Studierna på rektorsprogrammet omfattar 30 högskolepoäng, vilket motsvarande en termins heltidsstudier och behandlar tre områden: skoljuridik och myndighetsutövning, mål- och resultatstyrning och skolledarskap.

Se även information på Skolverkets hemsida om vilka behörighetskrav som ställs för att få undervisa.

Arbetsplats

Rektorer i Sverige finns inom förskoleverksamhet, grund- och gymnasieskolor, folkhögskolor, komvux och på högskolenivå  t.ex högskolor och universitet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.