På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

IB-koordinator

IB-koordinator

Förkortningen "IB" står för International Baccalaureate. IB-koordinator är anställd av skolan, som erbjuder IB-utbildningen.

Det finns koordinatorer på alla fyra IB-programmen: Primary Years Programme (PYP), Middle Years Programme (MYP) och Diploma Programme (DP) samt Career-related Programme (CP).

IB-koordinatorer är "länken" mellan IB-organisationen och lärarna, mellan IB-organisationen och eleverna samt deras målsmän. Information om IB-programmet på gymnasiet kan man bland annat hitta på gymnasieguiden.se

Kika gärna på presentationerna av de svenska gymnasieskolor som erbjuder IB-programmet (det finns i dagens läge, mars 2017, totalt ca 30 skolor).

IB-koordinator behöver hålla sig à jour med alla regler och se till att de efterföljs. Hen anmäler eleverna till examinationerna, tar hand om allt pappersarbetet kring det samt håller i allt annat kring examinationerna. I IB-koordinators arbetsuppgifter ingår det också att uppdatera skolledningen på alla förändringar, t.ex nya regler som tillkommer.

De allra flesta IB-koordinatorer har även viss ansvar för elevernas individuella studieplaner (de så kallade "transcript") och även undervisning i något skolämne, som en del i sin tjänst. De kan också agera som mentorer.

"Mentorsroll"
En mentor, som oftast inte undervisar och inte sätter några betyg, har till uppgift att stötta och coacha elever under deras studietid på skolan.

Utbildning

Lämplig utbildningsbakgrund för en IB-koordinator är att man är utbildad lärare, studie- och yrkesvägledare eller har en annan pedagogisk eller beteendevetenskaplig utbildning "i bagaget".

IB-koordinator måste bland annat ha gedigna kunskaper i engelska språket (detta på grund av att undervisning på IB-skolorna är allt som oftast på engelska, dvs engelska är undervisningsspråk och det  kan finnas elever på skolan som över huvudet taget inte kan svenska; all kommunikation med de eleverna och med deras föräldrar sker i så fall på engelska; dessutom sker kommunikationen med IB-organisationen på engelska).

För mer info se www.ibo.org/en/programmes och www.swedishibschools.se

Läs gärna om andra yrken: förslagsvis i första hand om UtbildningsadministratörUtbildningskonsult, Internationell rättsvetare och Internationell samordnare.

Lilla ordboken

  • The common application - är en sökfunktion för elever som söker utbildningar utomlands (utanför Sverige). För mer info - var god se commonapp.org.
  • ECTS - är en förkortning som står för European Credit Transfer & Accumulation System, a standard means for comparing the "volume of learning based on the defined learning outcomes and their associated workload" for higher education across the European Union and other collaborating European countries.

Visste du att...?
Det finns svenska grund- och gymnasieskolor även utanför Sverige. Vilka svenska gymnasieskolor som finns utomlands kan du se på gymnasieguiden.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.