På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Internationell SYV Spela filmen

Internationell SYV

Den internationella studie- och yrkesvägledaren specialiserar sig i vägledning kring studier och arbetsmöjligheter i andra länder (utanför Sverige).

Uppsala har idag (juli 2016) Internationell SYV anställd i kommunen. SYV som är anställda på IB grund- och gymnasieskolor är också i viss mån att betraktas som internationell SYV.

Internationell SYV har allmänna kunskaper om "studier och söka jobb utomIands", men kan omöjIigen vara expert på aIIa Iänder. Ofta speciaIiserar man sig på ett Iand eIIer en Region.

Utbildning

Grundutbildning till studie- och yrkesvägledare ges vid lärarhögskolorna och omfattar ett treårigt program. Att bli internationell studie- och yrkesvägledare kan man genom självstudier eller genom någon form av påbyggnadsutbildning. Det är meriterande om man har personlig erfarenhet av att studera utomlands, men ofta inte ett krav.

Det som gör att man kan arbeta som "internationell SYV" är intresse för det området och att man skaffar sig mer kunskap under åren. Oftast börjar man efter SYV-programmet att arbeta som vanlig SYV och sedan genom självstudier och/eller påbyggnadsutbildning fördjupa sig inom område "internationell studie- och yrkesvägledning".

Information om gymnasiestudier i andra Nordiska länder:

De nordiske lande har en aftale om nordisk uddannelsesfællesskab på gymnasieniveau. Gennem aftalen forbinder landene sig til at give personer fra de andre nordiske lande tilgang til uddannelse på gymnasieniveau – såvel studieforberedende som erhvervsforberedende uddannelsesprogram – på samme vilkår som landets egne statsborgere. Man kan vælge at tage hele eller dele af en sådan uddannelse i et andet nordisk land.

Du finder mere information om ungdomsuddannelser i de nordiske lande her: 

Universitets- och Högskolerådets Bedömningstjänst
Få svar på vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige.

Lilla ordboken

The common application - är en sökfunktion för elever som söker utbildningar utomlands (utanför Sverige).

CAE - en förkortning för "Cambridge English: Advanced". Diplomet i CAE är avsett för dig som behöver kunskaper i engelska för arbete och studier. CAE-diplomet accepteras av många brittiska och amerikanska universitet som bevis på tillräckliga kunskaper i engelska.

ECVET - en förkortning för "European Accumulation and Transfer Credit System for Vocational Education and Training", som är ett system för meritöverföring inom yrkesutbildning mellan olika länder. Tanken med ECVET är att öka möjligheter att se hela Europa som en möjlig utbildningsarena och arbetsmarknad. Det är i Sverige Skolverket, som samordnar införandet av ECVET men samverkar även med Myndigheten för yrkeshögskolan och Universitets- och högskolerådet.

IVY League - några "gamla" och mycket etablerade privata Universitet i Nord-östra USA. Läs mer på thescholar.se/2012/02/karriar/vad-ar-egentligen-ivy-league

Visste du att...?

... Det finns svenska grund- och gymnasieskolor även utanför Sverige. Vilka svenska gymnasieskolor som finns utomlands kan du se på gymnasieguiden.se

... Europassen förenklar för arbetsgivare att förstå betyg från andra EU-länder och gör det på så vis enklare för individer att söka jobb och utbildning i hela EU.
Källa: europass.cedefop.europa.eu

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.