På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skolforskare

Skolforskare

Skolforskare kan vara knuten till olika myndigheter och organisationer och bland annat till Institutet för näringslivsforskning.

Hur blir man Skolforskare?

När studierna på akademisk grundnivå (tre år heltid) och minst ett års studier på avancerad nivå är avslutade, alltså efter minst fyra års heltidsstudier på högskola/uiversitet, är man behörig till forskarutbildning. För en blivande skolforskare är lärarexamen eller utbildning till Studie- och yrkesvägledare - en bra grund att bygga vidare på.

Utbildningen på forskarnivå är två- eller fyra år och leder till licentiat- respektive doktorsexamen. Det tar alltså minst åtta år innan den som börjar på en akademisk utbildning idag, är färdig med sin doktorsexamen.

Visste du att...?

... den regerande svensk mästare i "minne" kan minnas över 5000 binära tal i en följd.
Källa: Svenska Minnesförbundet

... den första kvinnliga "överlärare"/rektor i Sverige hette Sigrid Jonsson (1894-1989).
Källa: karlskoga.se

... 1723 infördes en lag om att alla föräldrar skulle se till att deras barn lärde sig att läsa. Skolplikt infördes med folkskolestadgan 1842. En sexårig skolplikt fastställdes i Sverige 1882 och sjuårig skolplikt - 1936. Idag (2018) gäller "grundskole-skolplikt" för alla personer som är bosatta i Sverige. Skolgång i grundskolan är sedan 1962 obligatorisk för alla barn i åldrarna 7-16 år. Om en elev har gått om en eller flera årskurser, kan skolplikten upphöra senare, dock senast när eleven fyller 18 år.

Lilla ordboken
Case – en undervisningsmetod som kopplar ihop det man lär dig i skolan med det som händer i samhället; i undervisningen enligt case utgår man från verkligheten, arbetar över ämnesgränserna och i mångt och mycket med hjälp av världen utanför klassrummet.

Skolmyndigheter

 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.