På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Utbildningsmäklare
Spela filmen

Utbildningsmäklare

Utbildningsmäklare arbetar med strategisk kompetensförsörjning, näringslivsfrämjande och tillväxt bland annat genom att starta olika utbildningsprojekt.

De har en viktig roll som mäklare och nätverksbyggare mellan arbetslivets kompetensbehov och utbildningssystemets möjligheter. Utbildningsmäklare ingår oftast i olika team och verkar i första hand i en efterfrågestyrd verksamhet. 

De kan vara anställda av kommuner i en fristående och oberoende funktion med fokus på att serva företagen/organisationer inom kompetensområdet. Utbildningsmäklarens huvudsakliga arbetsuppgift är att bibehålla och utveckla samarbete mellan olika förvaltningar i kommunerna som arbetar med näringslivstillväxt i olika former.

Utbildningsmäklare ger stöd till företagen/organisationer och till kommunernas olika avdelningar/förvaltningar i kompetensutvecklingsfrågor genom att:
inventera och analysera utbildningsbehov i företag och branscher; proaktivt arbete för att tillgodose efterfrågat utbildningsbehov; initiera och starta upp utbildningsprojekt som främjar kompetensförsörjningen och höjer kompetensnivån; underlätta och stödja arbete med kompetensutveckling och lärande både för enskilda individer och för organisationer/företag; mäkla mellan efterfrågan på viss utbildning/kompetens och utbud av utbildningar; utveckla bättre samarbete med utbildningsanordnare och konsulter.
Arbetsuppgifter som utbildningsmäklare har kräver mycket god förmåga att samverka, både med externa aktörer och internt inom den egna organisationen.
För att klara av yrkesrollen behöver man se förändringar som en möjlighet och arbeta lösningsfokuserat, vara mötesledare och koordinator som har ett kommunikativt och kundorienterat arbetssätt och bemötande, stor engagemang och servicekänsla.
 
HUVUDSAKLIGA ARBETSUPPGIFTER
Proaktivt arbete mot företag, organisationer och branscher, i syfte att öka utbudet av
efterfrågade utbildningar, inklusive yrkeshögskoleutbildningar och yrkesvux (yrkesutbildningar inom Komvux).
Upparbeta kontakter med utbildningsanordnare i närområren.
Projektansökningar, projektledning och projektarbete samt
Kommunikation och dokumentation.

Olika arbetstitlar
Utbildningsmäklare kan även ha andra arbetstitlar, ex. kan hen kallas för Etableringsansvarig (en arbetstitel som är vanlig inom privata utbildningsföretag).

Utbildning

Akademisk utbildning inom adekvat område och relevant arbetslivserfarenhet. Kunskap om och erfarenhet av sociala medier samt erfarenhet av eget företagande inklusive att ha stort företagarnätverk är mycket meriterande för en utbildningsmäklare. 
Utbildning i och/eller erfarenhet av projektarbete och projektledning, god administrativ förmåga, kunskap om offentlig och privat utbildningssektor samt mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift är nödvändiga för att kunna arbeta som utbildningsmäklare.

ÖVRIGT MERITERANDE
Erfarenhet av privat företagande och kunskap om regionens näringsliv.
Erfarenhet av strukturfondsprojekt och internationellt samverkansarbete.
God kommunikativ och analytisk förmågasamt god omvärldskunskap.

Var god se även presentation om flera yrken, förslagsvis i första hand om yrken Konsult, SkolforskareKommunikatörInternationell samordnareAdministratörAkademiker, Utbildare, Samordnare, Projektledare.

Lilla ordboken

  • Kunskapsresistens - ett fenomen när man tror på det man vill tro och inte på det som man har rimlig anledning till att tro. Källa: spraktidningen.se
  • Uppdragsutbildningar
    En uppdragsutbildning kan inte sökas av privatpersoner eller om man är "enskild firma". Uppdragsutbildning kan endast köpas av en s.k. juridisk person, dvs ett företag (AB), myndighet eller organisation, som vill kompetensutveckla sin personal till gagn för företaget eller verksamheten. Man behöver alltså vara anställd eller knuten till ett företag/organisation som är villig att betala för utbildningen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.