Utbildningsmäklare
Spela filmen

Utbildningsmäklare

Utbildningsmäklare arbetar med strategisk kompetensförsörjning, näringslivsfrämjande och tillväxt bland annat genom att starta olika utbildningsprojekt.

De har en viktig roll som mäklare och nätverksbyggare mellan arbetslivets kompetensbehov och utbildningssystemets möjligheter. Utbildningsmäklare ingår oftast i olika team och verkar i första hand i en efterfrågestyrd verksamhet.

Utbildningsmäklare ger stöd till företagen och till kommunernas olika avdelningar och förvaltningar i kompetensutvecklingsfrågor genom att bl a inventera och analysera utbildningsbehov i företag och branscher, initiera och starta upp utbildningsprojekt som höjer kompetensnivån, underlätta och stödja arbete med kompetensutveckling, mäkla mellan efterfrågan på viss utbildning och kompetens och utbud av utbildningar, utveckla bättre samarbete med utbildningsanordnare och konsulter.

Arbetsuppgifter som utbildningsmäklare har kräver mycket god förmåga att samverka, både med externa aktörer och internt inom den egna organisationen.

Utbildning

Akademisk utbildning inom adekvat område och relevant arbetslivserfarenhet. Kunskap om och erfarenhet av sociala medier samt erfarenhet av eget företagande.

Utbildning i och/eller erfarenhet av projektarbete och projektledning, god administrativ förmåga, kunskap om offentlig och privat utbildningssektor. Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift är nödvändiga för att kunna arbeta som utbildningsmäklare.

Grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Personliga egenskaper

För att klara av yrkesrollen behöver man se förändringar som en möjlighet och arbeta lösningsfokuserat, vara mötesledare och koordinator som har ett kommunikativt och kundorienterat arbetssätt och bemötande, stor engagemang och servicekänsla.

God kommunikativ och analytisk förmåga samt god omvärldskunskap.

Arbetsplats

De kan vara anställda av kommuner i en fristående och oberoende funktion med fokus på att serva företagen/organisationer inom kompetensområdet. Utbildningsmäklarens huvudsakliga arbetsuppgift är att bibehålla och utveckla samarbete mellan olika förvaltningar i kommunerna som arbetar med näringslivstillväxt i olika former.

Övrigt

En uppdragsutbildning kan inte sökas av privatpersoner eller "enskild firma". Uppdragsutbildning kan endast köpas av en juridisk person, dvs ett företag (AB), myndighet eller organisation, som vill kompetensutveckla sin personal till gagn för företaget eller verksamheten. Man behöver alltså vara anställd eller knuten till ett företag eller organisation som är villig att betala för utbildningen.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.