På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Näringslivsutvecklare

Näringslivsutvecklare

Näringslivsutvecklarens uppgift är att skapa förutsättningar för tillväxt, gott företagsklimat och innovativa mötesplatser där nya idéer formas och nya företag kan starta och där entreprenörer kan förverkliga sina drömmar.

Näringslivsutvecklaren arbetar med både strategiska och operativa insatser för att möjliggöra att nya företag skapas, att befintliga företag kan utvecklas på orten, men också med att attrahera nya företag att etablera sig i den aktuella kommunen eller inom regionen. I sitt arbete samverkar därför näringslivsutvecklare med kommuner, företag, organisationer, högskolor/universitet, kluster och nätverk för att skapa dynamiska och flexibla förutsättningar för att möta morgondagens utmaningar.

Utbildning

Eftergymnasial utbildning krävs och då i första hand efterfrågan på akademisk utbildning, främst inom företagsekonomi, juridik eller teknik, alternativt kan man genom annan utbildning, t.ex genom en yrkeshögskoleutbildning eller genom arbetslivserfarenhet skaffa sig likvärdiga kunskaper.

För att kunna lyckas i rollen som näringslivsutvecklare behöver du ha erfarenhet från näringslivet, gärna från en ledande befattning, där arbete har innefattat relationsskapande aktiviteter som försett dig med ett brett kontaktnät och insikter om näringslivets villkor, och god förståelse för företagandets villkor.

Erfarenheter och god kännedom om kommunal eller statlig verksamhet är mycket meriterande, om man vill söka arbete som näringslivsutvecklare.

Personliga egenskaper

  • en "möjliggörare" som ser möjligheter snarare än hinder, som genom sitt engagemang och sin goda kännedom om omvärlden, har ett samhällsintresse och kan leda stora utvecklingsprojekt
  • en lagspelare över organisationsgränser som är van att arbeta självständigt och har en strategisk samt operativ förmåga
  • god samarbetsförmåga samt utåtriktad, självgående, analytisk och resultatinriktad
  • man behöver ha god förmåga att uttrycka sig enkelt och tydligt i skrift både på svenska och engelska, samt erfarenhet av att hålla presentationer, seminarier, workshops och föredrag.

Arbetsplats

Som näringslivsutvecklare arbetar man oftast på ett Näringslivskontor.

Övrigt

Nästan hälften av befolkningen i åldrarna 18-70 år kan tänka sig att starta eget företag, detta enligt undersökningar gjorda av Tillväxtverket.
Källa: Entreprenörskapsbarometern

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.