Näringslivsutvecklare

Näringslivsutvecklare

Näringslivsutvecklarens uppgift är att skapa förutsättningar för tillväxt, gott företagsklimat och innovativa mötesplatser där nya idéer formas och nya företag kan starta och där entreprenörer kan förverkliga sina drömmar.

Näringslivsutvecklaren arbetar med både strategiska och operativa insatser för att möjliggöra att nya företag skapas, att befintliga företag kan utvecklas på orten, men också med att attrahera nya företag att etablera sig i den aktuella kommunen eller inom regionen. I ditt arbete samverkar därför näringslivsutvecklare med kommuner, företag, organisationer, högskolor/universitet, kluster och nätverk för att skapa dynamiska och flexibla förutsättningar för att möta morgondagens utmaningar.

Utbildning

Eftergymnasial utbildning krävs och då i första hand efterfrågan på akademisk utbildning, främst inom företagsekonomi, juridik eller teknik, alternativt kan man genom annan utbildning, t.ex genom en yrkeshögskoleutbildning eller genom arbetslivserfarenhet skaffa sig likvärdiga kunskaper.

För att kunna lyckas i rollen som näringslivsutvecklare behöver du ha erfarenhet från näringslivet, gärna från en ledande befattning, där arbete har innefattat relationsskapande aktiviteter som försett dig med ett brett kontaktnät och insikter om näringslivets villkor, och god förståelse för företagandets villkor.

Erfarenheter och god kännedom om kommunal eller statlig verksamhet är mycket meriterande, om man vill söka arbete som näringslivsutvecklare.

Bra grundläggande utbildning finns bl a på Ekonomiprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Personliga egenskaper

 • en "möjliggörare" som ser möjligheter snarare än hinder, som genom ditt engagemang och din goda kännedom om omvärlden, har ett samhällsintresse och kan leda stora utvecklingsprojekt
 • en lagspelare över organisationsgränser som är van att arbeta självständigt och har en strategisk samt operativ förmåga
 • god samarbetsförmåga samt utåtriktad, självgående, analytisk och resultatinriktad
 • du behöver ha god förmåga att uttrycka dig enkelt och tydligt i skrift både på svenska och engelska, samt erfarenhet av att hålla presentationer, seminarier, workshops och föredrag

Arbetsplats

Som näringslivsutvecklare arbetar du oftast på ett Näringslivskontor.

Övrigt

Nästan hälften av befolkningen i åldrarna 18-70 år kan tänka sig att starta eget företag, detta enligt undersökningar gjorda av Tillväxtverket.
Källa: Entreprenörskapsbarometern

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.