Arbetsmarknadsanalytiker
Spela filmen

Arbetsmarknadsanalytiker

Arbetsmarknadsanalytikers intresseområden är frågor kring bland annat hur tillväxt skapas, vad BNP* är och vilka förutsättningar som krävs för att produktiviteten och inkomsterna ska öka.

Arbetsmarknadsanalytiker kan bland annat arbeta med arbetsmarknadsprognoser, det vill säga göra bedömningar angående arbetsmarknadsutsikter.

Två gånger om året gör Arbetsförmedlingen en prognos för arbetsmarknadens utveckling den närmaste tiden. Arbetsförmedlingens prognosen bygger på intervjuer med privata och offentliga arbetsgivare och presenteras i rapporter för hela Sverige men även per län. Dock är det ett ganska begränsat antal yrken som Arbetsförmedlingen gör prognoser för.

* Bruttonationalprodukt (BNP) är ett mått på den totala ekonomiska aktiviteten i ett land under en tidsperiod, vanligen ett år. Det kan uttryckas som värdet av total konsumtion av varor och tjänster, bruttoinvesteringar samt export minus import.

Om man i ett land summerar värdet av alla färdiga varor och tjänster som producerats under ett år, får man fram landets bruttonationalprodukt. Det finns ett starkt positivt samband mellan BNP per capita och mått på levnadsstandard och hälsa men användandet av måttet som en nivå på levnadsstandard har blivit kritiserat och många länder söker nu aktivt efter alternativa mått.

Utbildning

Lämpliga utbildningar finns inom högskola/universitet. På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på Samhällsvetenskapsprogrammet eller Ekonomiprogrammet.

Arbetsplats

Arbetsmarknadsanalytiker kan ex. arbeta som Prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Visste du att?

  • Det finns uppskattningsvis ca 8.000 yrken, men ingen vet det exakta antalet. Detta då nya yrken "tillkommer" och gamla "dör ut".
  • Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) var medianlönen*** i Sverige (under året 2021) 33.200 kronor/månad, medan genomsnittslönen var 37.100 kronor/månad.

______
*** Medianlön ger en mer rättvis bild av löneläget än genomsnittslönen, eftersom den senare påverkas av extremlöner.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.