På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Ateljerista

Ateljerista

Ateljeristor är ett konstnärligt/pedagogiskt yrke.

Ateljeristor skapar förutsättningar i miljö och material, tar fram konstnärliga redskap, inspirerar och utmanar nyfikenhet hos barn, ungdomar och vuxna. 

Ateljeristans huvudsakliga mål är att främja det lustfulla skapandet genom lek och kreativitet samt att underlätta för och uppmuntra till individens eget upptäckande, utforskande, experimenterande och skapande genom att göra personer förtrogna med bild och formspråk, olika tekniker och material.

Skapande arbete är en del av kunskapsprocessen där barnen bearbetar och smälter sina erfarenheter och intryck till insikter.

Dokumentationsarbete med pedagoger och barn, för att göra barnets läroprocesser tydliga och därmed göra verksamheten tydlig.

En ateljerista arbetar utifrån den pedagogiska filosofin, som har en stark tro på människans möjligheter och en respekt för barnen. Det är ett gränsöverskridande pedagogik där man arbetar med lek och arbete, verklighet och fantasi och många olika uttryck samtidigt.

Ateljeristans jobb är att sätta igång den skapande processen; oftast arbetar ateljeristor inom förskolan.

Enligt läroplanen (Lpfö -98 ) ska förskolan ge barnen stöd i att utveckla en positiv uppfattning om sig själva som lärande och skapande individer.

Den pedagogiska dokumentationen ingår ofta också i arbetsuppgifterna. Om man som ateljerista arbetar med barn, ingår också föräldrakontakter som en del i arbetsuppgifterna.

Som ateljerista arbetar man ofta med barn och verkar för att barnen ska få ta plats med alla sina kreativa uttryck både på förskolan/skolan och i det offentliga rummet.

Se gärna även yrkespresentationer AkademikerFörskollärare, Museipedagog, Musikterapeut och Konstterapeut.

Utbildning

Exempel på vilken utbildning en ateljerista kan ha är en kombination av en akademisk utbildning Förskollärarprogrammet samt Kulturpedagogik I och II (ateljeristautbildningen) ex.från Malmö Högskola och Skulpturlinjen på Gotlands Konstskola.

Lilla ordboken
Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Länktips

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.