På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vattengympainstruktör

Vattengympainstruktör

Vattengympa förekommer inom friskvård, rehabilitering och/eller habilitering; man kan delta i vattengympa i grupp eller individuellt.
Vattengymnainstruktör kan också kallas för vattengympatränare eller "hydrologisk rehabiliterare" eller ha en annan arbetstitel, men arbete handlar i vilket fall om att planera och genomföra fysiska aktiviteter i vatten, ofta i bassäng; mer sällan utomhus - i en sjö.

Utbildning

yrkeshögskolan kan du se utbud av yrkeshögskoleutbildningar och t.ex. yrkeshögskoleutbildning till Massageterapeut kan utgöra en bra grund för att senare kunna få jobb som Vattengymnainstruktör.

Många vattengympatränare/instruktörer har följande utbildnings- och/eller arbetslivsbakgrund: idrottsnutritionist, undersköterska, sjuksköterska, fysioterapeut (fd sjukgymnast), friskvårdskonsulent, ergonom eller idrottstränare alternativt lärare i idrott.

Men det finns också exempel på att man kan få jobb som vattengymnainstruktör efter att ha gått ett antal kortare kurser hos privata utbildningsanordnare, som kan vara ihopsatta i "steg" (steg 1, steg 2 och så vidare) och anordnas eller rekommenderas av den gym man vill jobba på. F d professionella idrottsutövare kan också bli vattengympainstruktörer efter det att de har avslutat sin karriär som aktiva inom sin idrott.

Bra förberedande grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program. På Barn- och fritidsprogrammet erbjuds t.ex inriktning Fritid och hälsa, som syftar bland annat till arbete vid bad- och idrottsanläggningar.

Visste du att...?
SMSlivräddare
är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Länktips

  • gih.se - Gymnastik- och idrottshögskolan är en specialiserad högskola med inriktning mot fysisk aktivitet, idrott och hälsa
  • vaddo.fhsk.se - Väddö folkhögskola erbjuder bl a utbildningar till Kost-& hälsocoach och till Hälsopedagog
  • vo-college.se/NKR - Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet
  • stressmottagningen.se - om att bekämpa stressrelaterad ohälsa.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.