En badvakt / livräddare är en person som ansvarar för säkerheten vid ett inomhusbadm utomhuspool eller vid en badstrand.
En badvakt bör ha utbildning i livräddning, första hjälpen och säkerhetsaspekter kring bad och badanläggningar. Badvakter kan även ha en specialutbildning, exempelvis i sjöräddning. Det finns idag många olika aktörer som utbildar badvakter, allt från ideella sällskap till företag.
En badvakt ska kunna undsätta nödställda i vattnet och har att utföra livräddning om någon håller på drunkna. Badvakter övervakar även den allmänna säkerheten vid badet, och en stor del av badvaktens arbete är förebyggande säkerhetsarbete, som att förutse olycksrisker vid badet eller inom badanläggningen, för att kunna åtgärda brister och undvika olyckor.
Framförallt vid stränder ingår någon form av plattform eller torn i badvaktens normala arbetsredskap, dessa används för att ha överblick över badanläggningens gäster och på så viss garantera deras säkerhet. Även dyk-, signal- och kommunikationsutrustning utgör normala redskap i badvaktens utrustning.
Som utbildad livräddare har man möjlighet att tävla med sina kunskaper. Svenska Livräddningssällskapet utbildar också till Havslivräddare och till isinformatör.
Övriga arbetsuppgifter kan variera mellan olika anläggningar. Ibland ingår att kassatjänst, städ och även simundervisning samt instruktör för gruppträning.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Grundkraven på badvakter innefattar genomgången utbildning i hjärt- och lungräddning och livräddning. Svenska Livräddningssällskapet håller 50-timmarskurser i detta.
En bra grundutbildning finns på gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet, inriktning fritid och hälsa. Den inriktningen syftar bland annat till arbete vid badanläggningar och idrottsanläggningar. Relevant utbildning kan även finnas inom Yrkeshögskolan och hos Svenska Livräddningssällskapet
Visste du att...?
... SMSlivräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län. Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30%.
Källa: smslivraddare.se.
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret