Lok- och Vagnreparatör – Arbeta med Underhåll och Reparation av Järnvägsfordon
En lok- och vagnreparatör arbetar med både förebyggande och akut underhåll av järnvägsfordon, spårvägsfordon och tunnelbanefordon. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilket fordon reparatören hanterar, exempelvis lok, tågvagnar, motorvagnar, X2000, tunnelbanevagnar, spårvagnar och Banverkets arbetsfordon. Var du är anställd avgör vilka specifika fordon du kommer att arbeta med.
Förebyggande och Avhjälpande Underhåll
En reparatör ansvarar för både förebyggande och avhjälpande underhåll. Det förebyggande underhållet innebär regelbundna kontroller och service av fordon efter ett visst antal körda kilometer, för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Avhjälpande underhåll handlar om att identifiera och reparera skador och fel på fordonen när de uppstår.
Arbetsuppgifter och Kompetenskrav
Arbetsuppgifterna kan variera beroende på vilken typ av fordon du arbetar med. Ju mer avancerade lok och vagnar, desto större krav ställs på dina kunskaper inom områden som elkraft, elektronik, och datahantering. Som reparatör kan du arbeta med allt från att felsöka elektronikkomponenter, byta motorer och hjulaxlar, till att reparera mindre skador som att byta en trasig glasruta eller ett säte.
Verktyg och Teknik
Som lok- och vagnreparatör använder du ett brett utbud av handverktyg, mätinstrument, och handdatorer för att utföra ditt arbete. Du kommer också att arbeta med kretsscheman, ritningar och utföra svetsning samt hårdlödning när det behövs för att genomföra reparationer.
Arbetet som lok- och vagnreparatör kräver teknisk expertis och en god förståelse för mekanik och elektronik, samt en förmåga att snabbt diagnostisera och åtgärda problem för att säkerställa att fordonen är i bra skick och kan användas på ett säkert och effektivt sätt.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att bli Lok- och Vagnreparatör krävs vanligtvis en yrkesutbildning inom fordonsunderhåll eller mekanik. Utbildningen kan variera beroende på vilken typ av fordon och arbetsgivare du har i åtanke.
Gymnasial utbildning inom fordons- och transportprogrammet är en bra grund.
YH-utbildningar och lärlingsprogram inom järnvägsunderhåll ger specialiserad kompetens.
Certifikat och kompletterande kurser kan krävas beroende på arbetsuppgifter och fordonstyper.
Arbetslivserfarenhet inom mekanik och underhåll är en fördel.
Genom att välja rätt utbildning och kombinera den med relevant praktisk erfarenhet kan du bli en kvalificerad lok- och vagnreparatör med goda karriärmöjligheter inom järnvägs- och transportsektorn.
Personliga egenskaper
För att trivas i arbetet måste man kunna fatta självständiga beslut. Reparatörer behöver kunna lösa olika problem som uppstår, ibland under stor tidspress. man behöver ha god fysik är en förutsättning eftersom obekväma arbetsställningar kan förekomma. Vanligtvis ingår reparatörer i arbetslag och behöver kunna samarbeta, men även arbete på egen hand förekommer.
Arbetsplats
En reparatör arbetar med lok och tågvagnar på alla modeller inklusive snabbtåg, motorvagnar, tunnelbanevagnar, spårvagnar och Trafikverkets arbetsfordon. Vilka fordon man arbetar med beror på var man är anställd.
Det mesta av arbetet utförs i verkstaden och reparatören ingår ofta i ett arbetslag. Man kan också arbeta som mobil reparatör, då rycker man ut i bil om det har uppstått något fel som måste åtgärdas direkt, på exempelvis en tunnelbanevagn. Då arbetar man ensam och måste kunna fatta självständiga beslut.
Övrigt
Detta yrke är mycket mansdominerat, ca 96% av de yrkesverksamma är män.
Länktips
- gymnasieguiden.se - Branschskolor
- gymnasieguiden.se - Teknik och Service Gymnasiet
- järnvägsnyheter.se

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret