På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Cykelreparatör / cykelmekaniker

Cykelreparatör / cykelmekaniker

Cykelreparatör (cykelmekaniker) reparerar cyklar och mopeder men även andra fordon på hjul, som barnvagnar, åkbrädor och rullatorer. Som cykelreparatör kan du även få i uppgift att sätta ihop en ny cykel som levererats omonterad. Den vanligaste felet som cykelreparatör åtgärdar är punktering på ett cykelhjul. En typisk arbetsplats för cykelreparatör/cykelmekaniker är en liten mekanisk verkstad. De flesta cykelreparatörer är egna företagare.

Du kan också arbeta med underhåll av cyklar, mopeder och andra fordon på hjul, som barnvagnar, rullatorer och åkbrädor (smörjer dem och kontrollerar att allt fungerar som det ska). Även att montera cykelbelysning är en vanlig arbetsuppgift för en cykelreparatör. En speciell gren inom yrket är cykelmekaniker för reparation och underhåll av tävlingscyklar. 

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs utan du kan bli upplärd på arbetsplatsen direkt. Det är meriterande att ha utbildning från gymnasiets industritekniska program eller en annan gymnasial utbildning, helst med teknisk inriktning. 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.