Besiktningstekniker
Spela filmen

Besiktningstekniker

En besiktningstekniker arbetar med att kontrollera fordon. Arbetet kräver att du har känsla för service samtidigt som du är mycket noggrann.

Besiktningstekniker möter dagligen många olika förare och fordon. Den grundläggande uppgiften är att bidra till en bättre trafiksäkerhet, en miljö med friskare luft och till en bättre bilekonomi för trafikanterna. I arbetet ingår också rådgivning, kvalitetssäkring och IT-baserade informationstjänster.

De flesta bilar ska årligen kontrollbesiktigas. Besiktningstekniker arbetar med bilarna enligt bokningslistans tidsschema och registrerar resultaten av besiktningen digitalt. Arbetsuppgifterna innebär bland annat att kontrollera att fordonen är trafiksäkra och att avgasutsläppen inte innehåller för mycket miljöfarliga ämnen.

Kunden informeras om eventuella fel och får också råd om hur dessa ska åtgärdas samt undvikas i framtiden. Det händer också att ett fordon är så trafikfarligt att den måste beläggas med körförbud.

Utbildning

Lämplig bakgrund för anställning som besiktningstekniker är examen från Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning från komvux.

Passande utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Alla besiktningstekniker som ska utföra fordonsbesiktning måste vara certifierade för uppgiften. Certifieringen är personlig och gäller enbart de fordon och uppgifter som certifieringen omfattar. Transportstyrelsen utformar de regler om utbildning och kompetens som gäller för personcertifieringen.

Arbetsplats

Kunderna för en besiktningstekniker är privatpersoner, åkerier, budbilsfirmor, taxiföretag och andra som ska besiktiga sina fordon. Förutom besiktningstekniker arbetar även andra yrkeskategorier på bilprovningen, ex. områdeschefer, stationsledare och teknikkonsulter.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.