Bilglastekniker
Spela filmen

Bilglastekniker

Som bilglastekniker byter och reparerar du fordonsglas till bilar, bussar och andra fordon. Du får arbeta med olika sorters bildmodeller, från gamla till nya. Genom att byta och reparera fordonsglas så arbetar du med hela bilens säkerhet, från sikten till krocksäkerheten.

Utbildning

Det finns olika sätt att utbilda dig till bilglastekniker:

  • Gymnasieutbildning: För dig som ska välja gymnasieutbildning ska kan du välja Bygg- och anläggningsutbildning, därefter inriktning Husbyggnad och programfördjupningen Glastekniker. Eller Hantverksprogrammet/Övriga hantverk.
  • Traditionell lärlingsutbildning: Du kan själv kontakta ett bilglasmästeri som söker en lärling. Att utbilda dig genom att gå som traditionell lärling tar ca tre år. På Glasbranschföreningens webbplats kan du läsa mer om den traditionella lärlingsutbildningen >>.
  • Yrkesutbildning/Komvux: Inom kommunernas vuxenutbildning finns det möjlighet att läsa en yrkesutbildning. De har samma ämnesplaner som gymnasieskolor, men till skillnad från gymnasiet är vuxenutbildningen kursutformad och inte styrt av ett program. Det kan även finns liknande utbildningar inom Yrkeshögskolan.
     

När du arbetat som bilglastekniker så finns det möjlighet att vidareutbilda dig >> inom bilglas via Glasbranschföreningens utbildningar. De genomförs vid flera tillfällen varje år på Glasbranschföreningens utbildningslokaler på Glasskolan i Katrineholm.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att glasmästare/glastekniker får en balanserad arbetsmarknad det kommande året. De kommande åren antas behovet av glasmästare komma att öka, då byte av fönsterglas blivit en viktig energibesparing. Det finns alltså goda utsikter till jobb för dem som väljer att utbilda sig inom yrket.

Personliga egenskaper

Då du oftast har en direktkontakt med kunder så måste du ha en stor känsla för service och ett stort tålamod.

Arbetsplats

Att arbeta som bilglastekniker är fritt, självständigt och omväxlande. Ofta har du direktkontakt med kunden, vilket kräver känsla för service. Körkort kan ibland vara ett krav för arbete på ett glasmästeri. Ibland har du även jourtjänstgöring på kvällar, nätter och helger.

Visa mer
Visa mindre

21 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.