Glastekniker / Glasmästare
Spela filmen

Glastekniker / Glasmästare

Glastekniker och Glasmästare kan arbeta med underhålls- och reparationsarbete av fönster. Ibland byter de till exempel ut gamla fönster mot nya för att minska kostnaderna för uppvärmningen i ett hus. Vid ombyggnader av affärs- och butikslokaler blir det ofta arbete för glastekniker och glasmästare.

Glasmästare kan också konstruera hela fasader och tak av glas och använder då ofta en metallkonstruktion som glasen fästs i. De kan också göra mellanväggar, uterum och entréer i glas. Användningen av glas som fasad och i inredningar har ökat på senare år. Som glasmästare kan du också kallas glastekniker.

Arbetet som glasmästare är ett modernt teknikyrke med många inslag av traditionellt hantverk. Man använder handverktyg av olika slag. Man skär till glaset och monterar det i till exempel ett fönster eller en dörr. Det är ett precisionsarbete och det gäller att man är noggrann. I vissa fall kan man använda ett datorstyrt skärverktyg för att skära i glaset. I uppgifterna kan också ingå att slipa och borra i glas.

Glasmästare kan också arbeta med olika specialiteter som att tillverka blyinfattade fönster eller fönster som ska tåla brand eller vara ljudisolerande. Att jobba med inramningar är ett annat område.

Utbildning

Utbildning i glasmästeriteknik ges inom gymnasieskolan, i första hand på Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning Husbyggnad (där du bör välja programfördjupning/profil Glasteknik). Efter gymnasiet fullföljer du din utbildning som lärling på ett glasmästeri eller bilglasmästeri.

Motsvarande utbildning kan finnas inom komvux och inom yrkeshögskolan. Man kan också få hela utbildningen genom lärlingsanställning i företag (traditionell lärling, en utbildning som tar drygt 3 år). Vidareutbildning kan ges inom branschen.

B-körkort kan ibland vara ett krav för arbete på ett glasmästeri.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att glasmästare får en balanserad arbetsmarknad det kommande året. De kommande åren antas behovet av glasmästare komma att öka, då byte av fönsterglas blivit en viktig energibesparing. Det finns alltså goda utsikter till jobb för dem som väljer att utbilda sig inom yrket.

Personliga egenskaper

Ofta har de direktkontakt med kunden, vilket kräver känsla för service. Det kan förekomma tunga lyft i jobbet.

Arbetsplats

Glasmästare / Glastekniker jobbar oftast på ett mindre företag med få anställda. Specialiseringen inom yrket blir allt större. Glasmästarens arbete är fritt, självständigt och omväxlande. De byter arbetsplats relativt ofta.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.