På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Glasmästare

Glasmästare

Glasmästare skär till och monterar in glas. Det är ett rörligt arbete som kräver hantverkskunskaper och känsla för service. Hantverk kombineras med modern teknik. Glasmästare jobbar vanligen på ett mindre företag med få anställda. Specialiseringen inom yrket blir allt större.
Glasmästare kan arbeta med underhålls- och reparationsarbete av fönster. Ibland byter de till exempel ut gamla fönster mot nya för att minska kostnaderna för uppvärmningen i ett hus. Vid ombyggnader av affärs- och butikslokaler blir det ofta arbete för glasmästaren.
Glasmästare kan också konstruera hela fasader och tak av glas och använder då ofta en metallkonstruktion som glasen fästs i. De kan också göra mellanväggar, uterum och entréer i glas. Användningen av glas som fasad och i inredningar har ökat på senare år. Som glasmästare kan du också kallas glastekniker.

Arbetet som glasmästare är ett modernt teknikyrke med många inslag av traditionellt hantverk. Man använder handverktyg av olika slag. Man skär till glaset och monterar det i till exempel ett fönster eller en dörr. Det är ett precisionsarbete och det gäller att man är noggrann. I vissa fall kan man använda ett datorstyrt skärverktyg för att skära i glaset. I uppgifterna kan också ingå att slipa och borra i glas.
Glasmästare kan också arbeta med olika specialiteter som att tillverka blyfönster eller fönster som ska tåla brand eller vara ljudisolerande. Att jobba med inramningar är ett annat område.
Glasmästarens arbete är fritt, självständigt och omväxlande. De byter arbetsplats relativt ofta. Ofta har de direktkontakt med kunden, vilket kräver känsla för service. Det kan förekomma tunga lyft i jobbet. Ibland har glasmästaren jourtjänstgöring även på kvällar, nätter och helger.
Körkort kan vara ett krav för arbete på ett glasmästeri.

Utbildning

Utbildning i glasmästeriteknik ges inom gymnasieskolan, bland annat på Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning Husbyggnad>> och på Hantverksprogrammets inriktning Övriga hantverk>>. Motsvarande utbildning kan finnas inom komvux. Man kan också få hela utbildningen genom lärlingsanställning i företag. Vidareutbildning kan ges inom branschen.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att glasmästare får en balanserad arbetsmarknad det kommande året. De kommande tio åren antas behovet av glasmästare komma att öka, då byte av fönsterglas blivit en viktig energibesparing, samtidigt som det utbildas få till yrket. Det finns alltså goda utsikter till jobb för dem som väljer att utbilda sig inom yrket.

För mer information se Glasbranschföreningens hemsida: gbf.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.