Glas- och metallmontör
Spela filmen

Glas- och metallmontör

Vad gör en glas- och metallmontör?

Som glas- och metallmontör arbetar du med montering av allt från glasräcken, säkerhetsdörrar och fönster till hela glasfasader eller tak. Arbetsplatsen varierar från större byggen till privatpersoner. Varje uppdrag är unikt och därför bör du tycka om ett jobb som är både omväxlande och kreativt för att bli glas- och metallmontör.

Som glas- och metallmontör jobbar du ofta i lag vilket ställer krav på din samarbetsförmåga. Det är också bra om du har en känsla för service och gillar att vara noggrann. Det är också ett fysiskt yrke där du får jobba en hel del med kroppen. För tyngre lyft finns dock bra hjälpmedel att ta till.

Utbildning

För att bli glas- och metallmontör läser du Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Där väljer du inriktningen Husbyggnad och programfördjupningen Glastekniker.

Du kan också bli glastekniker genom en traditionell lärlingsutbildning på ett glas- och metallföretag. En lärlingsutbildning tar drygt tre år och du kontaktar själv ett företag om de tar emot en lärling.

Inom kommunernas vuxenutbildning finns det möjlighet att läsa en yrkesutbildning. Yrkesutbildning inom Komvux och gymnasieskolan har samma ämnesplaner.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.