På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Glasarbetare
Spela filmen

Glasarbetare

Framställningen av glas sker både hantverksmässigt och med maskinell tillverkning. Planglas till fönster och bilar samt glasburkar och flaskor tillverkas maskinellt av processoperatörer. Glasblåsare, glasgravörer och glasmålare framställer konstglas och finare bruksglas för hand.

Processoperatörer övervakar och styr processen i produktionen av planglas. De kontrollerar bland annat att temperaturen i ugnen är den rätta och att rätt inställning för till exempel glasets tjocklek är inmatad i datorn.

Inom området för planglas finns en förädlingsindustri som tillverkar olika former av specialglas till exempel isolerande glas och solreflekterande glas.

Glasproduktionen pågår dygnet runt, vilket innebär att de som arbetar med maskinell framställning av glas har schemalagda arbetstider.

Glas tillverkas i verkstäder för konst- styckebitar- och servisglas. Som glasblåsare kan man vara specialiserad på ett eller flera moment i glasproduktionen.

När glaset svalnat synas det. Sliparen slipar kanter och botten med hjälp av olika maskiner. Anfångaren hämtar glasmassan i ugnen och förbereder den på glasblåsarpipan. Uppblåsaren blåser upp glaset på fri hand eller i en form och lämnar sedan över till mästaren som bearbetar glaset ytterligare. Benmakaren tillverkar glasets fot av glasmassa.

De är viktigt att kunna samarbeta eftersom arbetet i glashyttan sker i arbetslag. Arbetslagens storlek beror på vad som tillverkas.

En glasgravör dekorerar glasföremål. Det kan ske med dekorslipning eller gravering och utförs av dekorsliparen eller glasgravören. Man graverar med ett handverktyg och använder stift av olika storlek.

Glas kan vara målat eller dekorerat med olika metoder. Konstglas målas på fri hand och för det mesta med en pensel. Glasmålare på ett glasbruk brukar följa förlaga som en designer ritat. Framtagning av nya mönster sker i nära samarbete mellan designern och glasmålaren och det färdigmålade glaset bränns.

Utbildning

Inom gymnasieskolan finns utbildning inom Hantverksprogrammet med inriktning övriga hantverk.

Vid Riksglasskolan i Nybro (Orrefors) finns en yrkeshögskoleutbildning inom konstglas. Utbildningen är ett år lång. På skolan anordnas också påbyggnadsutbildningar inom yrkesvux inom glasblåsning och förädling.

Konstfack i Stockholm, Växjö universitet och högskolan i Kalmar är några exempel på utbildningsanordnare som har konstnärliga utbildningar med inriktning mot design och formgivning.

Framtidsutsikter

Möjligheterna att få jobb som processoperatör inom glasindustrin påverkas av vad man tillverkar. Produktionen av planglas är till exempel beroende av bil- och byggbranschen. Arbetsmarknaden för glasblåsare, glasgravörer och glasmålare påverkas också av den allmänna konjunkturen och svängningar kan ske snabbt. Hur mycket glas som dekorslipas, graveras eller målas påverkas också av trender och mode.

En ökad automatiseringen inom branschen ställer högre krav på utbildning och kompetens. Tillverkningen blir allt mer processtyrd och kunskaper i processteknik och data blir därför viktiga.

Arbetsplats

Produktionen av hantverksmässigt framställt glas är i stort sett koncentrerad till södra delarna av Sverige.

Många glasarbetare arbetar också i så kallade studioglashyttor, alltså mindre hyttor som finns på många ställen i Sverige och i världen. Det är ofta små företag där man tillverkar och förädlar glaset samt ofta har försäljning i direkt anslutning till hyttan. Här är det viktigt att man kan arbeta både med varmt och kallt glas. Ofta är hantverkaren i en studioglashytta även designer, säljare och marknadsförare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 Lediga jobb

SnoerGlas søger erfarne GLARMESTERSVENDE

Arbetsgivare / Ort: SnoerGlas
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 28 oktober (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-09-29
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Krav
  • Yrkesbevis
  • glasmästeriarbetare

Om jobbet
SnoerGlas søger erfarne GLARMESTERSVENDE Er du faglært glarmester, kan du måske blive vores næste kollega. Snoer er forsat i udvikling og virksomheden får gradvist brug for mere mandskab til vores stigende antal kunder. Snoer er en virksomhed, hvor der er fokus på ansvarlighed, kvalitet og tilfredshed - og det gælder både i forhold til vores kunder og i forhold til vores medarbejdere. Vi forventer at du er: - Faglært glarmester gerne med nogle års erfaring i faget - Serviceminded og omstillingsparat - Arbejdsom med opgaven i fokus - Kvalitetsbevidst med sans for godt håndværk - En god kollega der løfter sammen med os andre Du skal have: - Kørekort min. B og ren straffeattest - Lyst til at samarbejde også med vores andre afdelinger Vi tilbyder: Et spændende og udfordrende job i en virksomhed med fokus på høj faglighed og godt arbejdsmiljø. Løn, pension og andre ansættelsesvilkår efter nærmere aftale. Tiltrædelse snarest muligt. Interesseret? Hvis du vil vide mere om os og jobbet, er du velkommen til at kontakte Heidi Viderø på telefon 0045 38 14 50 12 eller e-mail [email protected] Snoer organisationen har tre divisioner: Glarmestervirksomheden Glarmestre Snoer og Sønner A/S, facadevirksomheden Snoer Alu ApS og tømrer-snedker virksomhed med eget maskinsnedkeri Snoer Træ ApS. Snoer er anerkendt for dyb indsigt i glas, alu og træ. Vi leverer kundetilpassede løsninger af høj håndværksmæssig kvalitet til private, arkitekter, entreprenører, rådgivere og bygherrer. Virksomheden beskæftiger i alt ca. 50 medarbejdere i København NV, Taastrup og Glostrup. Læs mere om virksomheden på www.snoer.dk
Arbetsgivare
SnoerGlas
Tel: 0045 38340311
Ansökan
Ansök senast 28 oktober (1 dag kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Glasmästare till Ryds Glas i Falun

Arbetsgivare / Ort: Ryds Glas AB / FALUN
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 14 november (18 dagar kvar)
Publicerad: 2021-10-14
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Ryds Glas är ett entreprenörsdrivet företag som älskar glas! Under de senaste åren har vi haft en kraftig tillväxt och vi är Sveriges största glasmästeri. Koncernen omsätter idag 700 MSEK och är verksamma på drygt 50 orter med huvudkontor i Helsingborg. Ryds Glas har 480 anställda och behöver nu förstärka med flera kompetenta kollegor för att fortsätta tillväxtresan. Ryds Glas arbetar aktivt med jämställdhetsfrågor och ser därför gärna både kvinnliga och manliga sökande. Läs gärna mer på rydsglas.se

Om rollen

Ryds Glas söker ytterligare en skicklig kollega till verksamhetsområdet Falun med omnejd.

Vi är experter på glas och våra glasmästare är alltid uppdaterade när det gäller nya och kreativa lösningar till våra kunder. Bland våra kunder finns både företag och privatpersoner såväl som kommuner och offentlig verksamhet.

Att arbeta som glasmästare hos oss på Ryds Glas innebär att du dagligen träffar våra kunder och hjälper dem med olika skräddarsydda lösningar inom glas. Vi erbjuder montage och underhålls- eller reparationsarbete av alla typer av planglas, så som fönster, fasader, tak, inredning, ljudisolering, energibesparing och säkerhetslösningar.

Arbetsuppgifterna är varierande och innebär allt ifrån uppmätning och tillskärning av glas på verkstaden till montering och installering på plats hos kund. Vanliga arbeten är tex glasskador, glasräcken, uterum, balkonginglasningar, entréer eller glasinredning på kontor eller i hemmamiljö.

Är du den vi söker?

För att vara aktuell för tjänsten ser vi i första hand att du har erfarenhet av att ha arbetat som glasmästare, alternativt har arbetat inom bygg- eller hantverksyrke i angränsande bransch.

Relevant utbildningsbakgrund är vanligen bygg- eller hantverksprogrammet på gymnasiet, yrkeshögskola inom glasmästeriteknik eller genom lärlingsanställning. Utbildningar inom glasbranschen är meriterande, så som exempelvis MTK-utbildning.

Du har B-körkort och du behärskar svenska i tal och skrift.

För att lyckas i rollen behöver du ha en hög servicekänsla, trivas att arbeta med varierande arbetsuppgifter och vara noggrann i ditt arbete. Som person är du även initiativtagande, ansvarstagande och tycker om att arbeta såväl självständigt som i grupp.

Vi erbjuder dig

Hos oss får du ett spännande arbete på Sveriges ledande glasmästeri. För oss är det glasklart – med våra 75 år av kunskap, erfarenhet och yrkesskicklighet ska vi fortsätta att driva Ryds Glas och vår bransch framåt. Du får arbeta med modern glasmästeriteknik tillsammans med ett härligt gäng där arbetet präglas av arbetsglädje, erfarenhet och yrkesskicklighet.

Tillsammans skapar vi ljusa rum för stora tankar, tak för nya perspektiv och golv för nya framsteg.

Ansökan

Vill du också vara med och förändra utsikten inom glasbranschen? Är du vår nästa kollega? Välkommen att skicka in din ansökan snarast till [email protected] då urvalet sker löpande. Sista ansökningsdag är den 14 november. Vid eventuella frågor om tjänsten kontakta Emelina Bengtsdotter HR-generalist på telefon 042-32 94 48. Varmt välkommen att söka!


Arbetsgivare
Ryds Glas AB
Matsarvsvägen 8
79177 FALUN
Hemsida: http://www.rydsglas.se
Ansökan
Ansök senast 14 november (18 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Glasmästare

Arbetsgivare / Ort: Karlsson & Dahl Glasmästeri AB / Varberg
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 december (2 månader 4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Glastekniker/Glasmästare

Färdigheter
Meriterande
  • Yrkesbevis
  • glastekniker

Om jobbet

Vi söker dej som har några års erfarenhet av glasbranschen.

Du är en självgående person som klarar förändringar med glans och gillar att ta snabba beslut. Vi tror du är den öppensinnade personen som alltid vill testa nya idéer innan du säger nej.

Du är nyfiken och noggrann och lämnar alltid med ett hundraprocentigt resultat.

B-körkort är ett krav, BE är en merit

Behärskar svenska i både tal och skrift

Har du el behörighet är det en bonusArbetsgivare
Karlsson & Dahl Glasmästeri AB
Stormhallsvägen 2
43232 Varberg
Hemsida: www.karlsson-dahl.se
Ansökan
Ansök senast 31 december (2 månader 4 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.