På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Glasarbetare
Spela filmen

Glasarbetare

Framställningen av glas sker både hantverksmässigt och med maskinell tillverkning. Planglas till fönster och bilar samt glasburkar och flaskor tillverkas maskinellt av processoperatörer. Glasblåsare, glasgravörer och glasmålare framställer konstglas och finare bruksglas för hand.

Processoperatörer övervakar och styr processen i produktionen av planglas. De kontrollerar bland annat att temperaturen i ugnen är den rätta och att rätt inställning för till exempel glasets tjocklek är inmatad i datorn.

Inom området för planglas finns en förädlingsindustri som tillverkar olika former av specialglas till exempel isolerande glas och solreflekterande glas.

Glasproduktionen pågår dygnet runt, vilket innebär att de som arbetar med maskinell framställning av glas har schemalagda arbetstider.

Glas tillverkas i verkstäder för konst- styckebitar- och servisglas. Som glasblåsare kan man vara specialiserad på ett eller flera moment i glasproduktionen.

När glaset svalnat synas det. Sliparen slipar kanter och botten med hjälp av olika maskiner. Anfångaren hämtar glasmassan i ugnen och förbereder den på glasblåsarpipan. Uppblåsaren blåser upp glaset på fri hand eller i en form och lämnar sedan över till mästaren som bearbetar glaset ytterligare. Benmakaren tillverkar glasets fot av glasmassa.

De är viktigt att kunna samarbeta eftersom arbetet i glashyttan sker i arbetslag. Arbetslagens storlek beror på vad som tillverkas.

En glasgravör dekorerar glasföremål. Det kan ske med dekorslipning eller gravering och utförs av dekorsliparen eller glasgravören. Man graverar med ett handverktyg och använder stift av olika storlek.

Glas kan vara målat eller dekorerat med olika metoder. Konstglas målas på fri hand och för det mesta med en pensel. Glasmålare på ett glasbruk brukar följa förlaga som en designer ritat. Framtagning av nya mönster sker i nära samarbete mellan designern och glasmålaren och det färdigmålade glaset bränns.

Utbildning

Inom gymnasieskolan finns utbildning inom Hantverksprogrammet med inriktning övriga hantverk.

Vid Riksglasskolan i Nybro (Orrefors) finns en yrkeshögskoleutbildning inom konstglas. Utbildningen är ett år lång. På skolan anordnas också påbyggnadsutbildningar inom yrkesvux inom glasblåsning och förädling.

Konstfack i Stockholm, Växjö universitet och högskolan i Kalmar är några exempel på utbildningsanordnare som har konstnärliga utbildningar med inriktning mot design och formgivning.

Framtidsutsikter

Möjligheterna att få jobb som processoperatör inom glasindustrin påverkas av vad man tillverkar. Produktionen av planglas är till exempel beroende av bil- och byggbranschen. Arbetsmarknaden för glasblåsare, glasgravörer och glasmålare påverkas också av den allmänna konjunkturen och svängningar kan ske snabbt. Hur mycket glas som dekorslipas, graveras eller målas påverkas också av trender och mode.

En ökad automatiseringen inom branschen ställer högre krav på utbildning och kompetens. Tillverkningen blir allt mer processtyrd och kunskaper i processteknik och data blir därför viktiga.

Arbetsplats

Produktionen av hantverksmässigt framställt glas är i stort sett koncentrerad till södra delarna av Sverige.

Många glasarbetare arbetar också i så kallade studioglashyttor, alltså mindre hyttor som finns på många ställen i Sverige och i världen. Det är ofta små företag där man tillverkar och förädlar glaset samt ofta har försäljning i direkt anslutning till hyttan. Här är det viktigt att man kan arbeta både med varmt och kallt glas. Ofta är hantverkaren i en studioglashytta även designer, säljare och marknadsförare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 Lediga jobb

Vi söker efter en person som vill arbeta heltid med glasbearbetning

Arbetsgivare / Ort: Miljonbemanning AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 4 augusti (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-15
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Vi söker nu för kundsräkning en person som vill arbeta med glasbearbetning och glasprodukter efter kunders önskemål. Vi söker dig som har bakgrund från antingen från verkstad, byggbranschen, fabriksmiljö eller lager. Vi ser även att du har god fysisk förmåga då tunga lyft kan förekomma. Arbetsuppgifter: Bearbetningen av glas sker vid maskiner med vissa manuella steg. Arbetet omfattar även saker med packning, sortering, skärning, fräser, borrar, härdar, laminerar, limmar, monterar, truckkörning, traverskörning etc. Du ska ha: -Datavana -Bra känsla för mått och siffror -Goda kunskaper svenska i tal och skrift -Truckkort -B-körkort och tillgång till bil Vi fäster stor vikt vid personliga egenskaper, med rätt inställning går mycket att lära sig på plats. Arbetstid: måndag-torsdag 07:00-16:30 Fredag 07:00-14:00 Lön enligt kollektivavtal Start: omgående
Arbetsgivare
Miljonbemanning AB
Hemsida: http://www.miljonbemanning.se/
Ansökan
Ansök senast 4 augusti (4 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Bilglastekniker sökes till Ryds Bilglas i Falköping!

Arbetsgivare / Ort: Studentconsulting Sweden AB (Publ)
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 8 augusti (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Glastekniker/Glasmästare

Om jobbet
Är du en positiv och noggrann person som gillar att jobba med kundbemötande? Söker du ett spännande jobb inom bilbranschen? Just nu söker Ryds Bilglas i Falköping en bilglastekniker på heltid till deras verkstad i Falköping! Som bilglastekniker har du en viktig roll hos Ryds Bilglas. Du kommer att alltid arbeta ihop med en kollega och kommer även att få utbildning för att kunna utföra uppgifterna. Förutom att ta emot kunder och ge service i världsklass kommer arbetsdagarna att innebära: • Stenskottsreparationer • Byte bilglasbyte • Vara ett gott och representativt föredöme internt och externt • Ta emot glas leveranser • Utföra underhåll av utrustning Ryds Bilglas är stolta över deras kompetenta och engagerade medarbetare och hoppas att just du vill vara en del av det teamet. De har kollektivavtal och trygga anställningsvillkor med bra förmåner men tror framförallt att du kommer uppskatta det varierande arbetet och deras härliga kollegor. Tjänsten är på heltid med start så snart som möjligt. Ta chansen att utvecklas och samla meriterande erfarenhet för din framtid. Din profil För att vara aktuell för tjänsten krävs det att du har ett B-körkort för manuell bil och att du kan prata och skriva obehindrat på svenska. Du behöver även vara fysisk uthållig. Det är viktigt att du är serviceinriktad, noggrann och positiv, meriterande om du har intresse för fordon och bilar. Du är Ryds Bilglas ambassadör utåt och målsättningen är att alltid se till kundens bästa och att hålla en god servicenivå. Du är en problemlösare som ser till att kunderna är glada och nöjda när de lämnar verkstaden samtidigt som du bidrar med en god stämning bland kollegorna. Om företaget Mångfaldigt prisbelönta StudentConsulting är ett av Skandinaviens största och ledande rekryterings- och bemanningsföretag med fokus på studenter, akademiker och yrkesutbildade. Tack vare ett stort nätverk och lång erfarenhet har vi rekryterat över 11 000 personer det senaste året. Vi erbjuder intressanta och utmanande tjänster på både hel- och deltid inom områden som IT, teknik, ekonomi, administration, HR, marknadsföring, kundtjänst, försäljning, industri, produktion, logistik och transport. Hitta din framtid på www.studentconsulting.se
Arbetsgivare
Studentconsulting Sweden AB (Publ)
Hemsida: www.studentconsulting.com
Ansökan
Ansök senast 8 augusti (8 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Operatörer till 3-skift

Arbetsgivare / Ort: Ardagh Glass Limmared AB / Limmared
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 15 augusti (15 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Språk
Krav
  • Svenska

Om jobbet

Ardagh Group är en ledande leverantör av förpackningar i glas och metall. Vi levererar till livsmedels- och dryckesindustrin. Ardagh Group har 16 000 anställda fördelat på 56 fabriker i 12 länder globalt. I Norden har Ardagh två fabriker som tillverkar förpackningsglas åt en mängd kända kunder och varuärken inom livsmedel och drycker på den Nordiska marknaden. Den Svenska fabriken ligger i Limmared och den Danska fabriken ligger nära Naestved. Totalt omsätter vi 1,6 miljarder SEK, har 800 anställda och en produktion som är i drift 24/7, 365 dagar per år.

Ardagh Group Nordic arbetar enligt mottot ”One company, two locations"

Vår AV-produktion arbetar med efterbehandling av glas. De processer som ingår är screentryck, etikett, omsyning, pallreparation och coating. Vi arbetar på linjer i grupper om 2-5 personer där man hjälps åt med förekommande arbetsuppgifter.

Du erbjuds goda möjligheter att växa och utvecklas i ditt arbete.

Vi värdesätter att du gillar att samarbeta med andra, är strukturerad och tar ansvar för din uppgift.

Framförallt ser vi viljan att lära som viktigast och vi kommer att lägga stor vikt vid Dina personliga egenskaper.

Du har fullgjort gymnasiet. Tidigare erfarenhet av skiftarbete inom industri är en merit och vi ser gärna att du har truckkort.

Vi värderar arbetslivserfarenhet, att du bor i närområdet.

Körkort och bil är ett krav om du inte bor i närområdet.

Tjänsterna är heltid och anställningsformen varierar från visstid till tillsvidare.

Arbetstid heltid, skift enl. schema. Lön enl. kollektivavtal.

Arbetsgivare
Ardagh Glass Limmared AB
Storgatan 22
51483 Limmared
Hemsida: http://www.ardaghgroup.com
Ansökan
Ansök senast 15 augusti (15 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.