På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Glasarbetare
Spela filmen

Glasarbetare

Framställningen av glas sker både hantverksmässigt och med maskinell tillverkning. Planglas till fönster och bilar samt glasburkar och flaskor tillverkas maskinellt av processoperatörer. Glasblåsare, glasgravörer och glasmålare framställer konstglas och finare bruksglas för hand.

Processoperatörer övervakar och styr processen i produktionen av planglas. De kontrollerar bland annat att temperaturen i ugnen är den rätta och att rätt inställning för till exempel glasets tjocklek är inmatad i datorn.

Inom området för planglas finns en förädlingsindustri som tillverkar olika former av specialglas till exempel isolerande glas och solreflekterande glas.

Glasproduktionen pågår dygnet runt, vilket innebär att de som arbetar med maskinell framställning av glas har schemalagda arbetstider.

Glas tillverkas i verkstäder för konst- styckebitar- och servisglas. Som glasblåsare kan man vara specialiserad på ett eller flera moment i glasproduktionen.

När glaset svalnat synas det. Sliparen slipar kanter och botten med hjälp av olika maskiner. Anfångaren hämtar glasmassan i ugnen och förbereder den på glasblåsarpipan. Uppblåsaren blåser upp glaset på fri hand eller i en form och lämnar sedan över till mästaren som bearbetar glaset ytterligare. Benmakaren tillverkar glasets fot av glasmassa.

De är viktigt att kunna samarbeta eftersom arbetet i glashyttan sker i arbetslag. Arbetslagens storlek beror på vad som tillverkas.

En glasgravör dekorerar glasföremål. Det kan ske med dekorslipning eller gravering och utförs av dekorsliparen eller glasgravören. Man graverar med ett handverktyg och använder stift av olika storlek.

Glas kan vara målat eller dekorerat med olika metoder. Konstglas målas på fri hand och för det mesta med en pensel. Glasmålare på ett glasbruk brukar följa förlaga som en designer ritat. Framtagning av nya mönster sker i nära samarbete mellan designern och glasmålaren och det färdigmålade glaset bränns.

Utbildning

Inom gymnasieskolan finns utbildning inom Hantverksprogrammet med inriktning övriga hantverk.

Vid Riksglasskolan i Nybro (Orrefors) finns en yrkeshögskoleutbildning inom konstglas. Utbildningen är ett år lång. På skolan anordnas också påbyggnadsutbildningar inom yrkesvux inom glasblåsning och förädling.

Konstfack i Stockholm, Växjö universitet och högskolan i Kalmar är några exempel på utbildningsanordnare som har konstnärliga utbildningar med inriktning mot design och formgivning.

Framtidsutsikter

Möjligheterna att få jobb som processoperatör inom glasindustrin påverkas av vad man tillverkar. Produktionen av planglas är till exempel beroende av bil- och byggbranschen. Arbetsmarknaden för glasblåsare, glasgravörer och glasmålare påverkas också av den allmänna konjunkturen och svängningar kan ske snabbt. Hur mycket glas som dekorslipas, graveras eller målas påverkas också av trender och mode.

En ökad automatiseringen inom branschen ställer högre krav på utbildning och kompetens. Tillverkningen blir allt mer processtyrd och kunskaper i processteknik och data blir därför viktiga.

Arbetsplats

Produktionen av hantverksmässigt framställt glas är i stort sett koncentrerad till södra delarna av Sverige.

Många glasarbetare arbetar också i så kallade studioglashyttor, alltså mindre hyttor som finns på många ställen i Sverige och i världen. Det är ofta små företag där man tillverkar och förädlar glaset samt ofta har försäljning i direkt anslutning till hyttan. Här är det viktigt att man kan arbeta både med varmt och kallt glas. Ofta är hantverkaren i en studioglashytta även designer, säljare och marknadsförare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2 Lediga jobb

Sortbytare till vår glasproduktion

Arbetsgivare / Ort: Ardagh Glass Limmared AB / Limmared
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 21 March (13 dagar kvar)
Publicerad: 2021-03-02
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Språk
Krav
  • Svenska
Meriterande
  • Engelska

Om jobbet

Ardagh Group är en ledande leverantör av förpackningar i glas och metall. Vi levererar till livsmedels- och dryckesindustrin. Ardagh Group har 16 000 anställda fördelat på 56 fabriker i 12 länder globalt. I Norden har Ardagh två fabriker som tillverkar förpackningsglas åt en mängd kända kunder och varumärken inom livsmedel och drycker på den Nordiska marknaden. Den Svenska fabriken ligger i Limmared och den Danska fabriken ligger nära Naestved. Totalt omsätter vi 1,6 miljarder SEK, har 800 anställda och en produktion som är i drift 24/7, 365 dagar per år.

Ardagh Group Nordic arbetar enligt mottot ”One company, two locations

Vi söker en medarbetare till vår sortbytesorganisation som utför omställningar i våra glasmaskiner men det kan även vara aktuellt med andra utmaningar. Vi hoppas att du vill vara med och driva verksamheten framåt.

Du har fullgjort gymnasiet, gärna med teknisk inriktning. Vi värderar arbetslivserfarenhet och att du bor i närområdet.

Vi ser det som en merit om man arbetat inom processindustrin eller liknande tidigare. Du brinner för teknik, är noggrann och ansvarsfull. Det är viktigt för dig att det är rätt kvalitet på det du genomför och du har en god analytisk förmåga.

Du kommer att utgöra en viktig del i vår organisation vilket kräver god förmåga att samarbeta med olika befattningar på både skift och dagtid. Arbetsuppgifterna är ibland fysiskt påfrestande och utförs i varm miljö, vilket kräver att du har god fysik.

Arbetsgivare
Ardagh Glass Limmared AB
Storgatan 22
51483 Limmared
Hemsida: http://www.ardaghgroup.com
Ansökan
Ansök senast 21 March (13 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Glasmästare / Glastekniker

Arbetsgivare / Ort: Allas Glasmästeri i Stockholm AB / STOCKHOLM
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 30 April (1 månad 22 dagar kvar)
Publicerad: 2021-03-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Glastekniker/Glasmästare

Om jobbet

Jobbjustnu

Du kommer att arbeta praktiskt med montage och glasning.

Vi söker särskilt dig som sedan tidigare har arbetat med inredningsglas och montage av glaspartier.

Du har:

-Servicekänsla

-Noggrannhet

-Flexibilitet

-Ansvarskänsla

Förmåga att lösa ”problem” som kan uppstå vid montering av glas.

En positiv inställning gentemot kunder, arbete och kollegor.

Svenska i tal och skrift är ett krav

Arbetsgivare
Allas Glasmästeri i Stockholm AB
Tomtebogatan 13
11339 STOCKHOLM
Hemsida: http://www.allasglas.se
Ansökan
Ansök senast 30 April (1 månad 22 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.