Fromager är en ostexpert som har breda kunskaper om olika sorters ostar, osträtter och ostens olika användningsområden. Du har både praktiska och teoretiska kunskaper i ämnet ostkunskap, är kvalificerad att anordna ost-provningar och kan även utbilda konsumenter i grundläggande ostkunskaper.
Ost är ett av våra viktigaste livsmedel som har funnits på människans bord sedan urminnes tider. Från början var osttillverkning ett sätt att konservera mjölken. Men ost är också kultur som kräver kunskap och erfarenhet.
En ost kan även vara en hel måltid i sig, men ost passar även utmärkt i olika måltidssammanhang. Man behöver egentligen aldrig slänga en ost, eftersom det är ett av de mest hållbara livsmedlen och miljömässigt helrätt samt viktig i matlagning.
En fromager är bland annat kunnig inom följande kunskapsområden: vad ost är och vilka dess olika användningsområden är, ostkultur och dess historia, tillverkningstekniker, lagringstekniker, ost i måltiden samt vilka drycker som passa bäst till de olika ostsorterna. Du jämför olika ostsorter och marknadsför olika ostsorter, osträtter och ostprovningar.
Som fromager kan du inneha olika diplom som du erhåller efter godkända examensprov i slutet av olika kurser och avlägga fromager-examen.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom komvux.
Den specifika ostutbildningen kan du skaffa sig bland annat hos privata utbildningsanordnare. Utbildningen brukar sträcka sig över några heldagar och brukar innehålla examination och diplomering. Du får oftast bekosta utbildningen själv eller så kan arbetsgivare bekosta utbildningen som en del i din fortbildning som anställd. På dessa utbildningar brukar man få föreläsningar från experter från olika delar av ostbranschen, det är forskare, ostmakare, nationella och internationella osthandlare och affineurer.
Du kan också skaffa dig fromage-utbildning i bland annat Frankrike, som traditionellt är stort inom ost och ostkunskap.
Arbetsplats
Fromager kan arbeta med matlagning och matservering på olika sätt, tex i kök, kafé, matsal, vinbar, butik, delikatessdisk eller som säljare av livsmedel i större sammanhang.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- Chefspodden
- Handelsrådet
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret