På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fromager

Fromager

Fromager är en ostexpert som har breda kunskaper om olika sorters ostar, osträtter och ostens olika användningsområden. Hen har både praktiska och teoretiska kunskaper i ämnet "ostkunskap", bland är kvalificerad att anordna ost-prövningar och kan även utbilda konsumenter i de grundläggande ostkunskaper.

Ost är ett av våra viktigaste livsmedel som har funnits på människans bord sedan urminnes tider. Från början var osttillverkning ett sätt att konservera mjölken. Men ost är också kultur som kräver kunskap och erfarenhet.

En ost kan även vara en hel måltid i sig, men ost passar även utmärkt i olika måltidssammanhang. Man behöver egentligen aldrig slänga en ost, eftersom det är ett av de mest hållbara livsmedlen och miljömässigt helrätt samt viktig i matlagning.

Fromager kan arbeta med matlagning och matservering på olika sätt - i kök, kafé, matsal, vinbar, butik, delikatessdisk eller som säljare av livsmedel (inklusive ostar) i större sammanhang - t.ex som företagssäljare. Som utbildad fromager kan man avlägga fromager-examen. 

En fromager är bland annat kunnig inom följande kunskapsområden:
• Vad är ost, vilka olika sorters ost finns och vad är deras olika användningsområde;
• Ostkultur och ostens historia;
• Från jord till bord: betet, mjölkdjur, mjölken, tillverkningstekniker, lagringstekniker, ost i säsong, ost i måltiden, ostbuffet, samband mellan ost och olika drycker drycker (hur man på bästa sättet kombinerar dem);
• Provningar av ost - hur man jämför olika ostsorter, tillverkningstekniker, lagringstider och ursprung;
• Matlagning med ost – osträtter i säsong och för alla tillfällen;
• Provning av olika sorters drycker  som passar till ost och osträtter;
• Marknadsföring av ostsorter, osträtter och ostprövningar.

Som fromager kan man inneha olika diplom som man erhåller efter godkända examensprov i slutet av olika kurser.

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom komvux, vuxenutbildningen.
Den specifika ostutbildningen kan man skaffa sig bland annat hos privata utbildningsanordnare. Utbildningen brukar sträcka sig över några heldagar och brukar innehålla examination och diplomering. Man brukar bekosta utbildningen själv eller om man är anställd, kan arbetsgivare bekosta utbildningen som en del i din fortbildning som anställd.

På sådana utbiIdningar brukar man få föreIäsningar från experter, verksamma i olika delar av ostbranschen; forskare, ostmakare, nationella och internationella osthandlare och affineurer/mognadslagrare.

Man kan också skaffa sig fromage-utbildning utomlands, bland annat i Frankrike, som traditionellt är "stort inom ost och ostkunskap".

Länktips

  • hushallningssallskapet.se - Hushållningssällskapet driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar, forskningsprogram, projekt för bättre mat & erbjuder rådgivning för lantbrukets & landsbygdens utveckling
  • whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
  • myh.se/Validering
Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.