Byggnadsplåtslagare
Spela filmen
Plåtslagaren Jonathan, bild är tagen av Plåtslagribranschen (PVF)

Byggnadsplåtslagare

Bli plåtslagare och få jobb direkt!

Som byggnadsplåtslagare klär du byggnaders tak och fasader med plåt samt monterar regnvattensystem och säkerhetsanordningar. Målning, rengöring och snöskottning av taken liksom tilläggsisolering kan också ingå i arbetet.

Arbetet ute på byggarbetsplatsen varvas med bearbetning av plåten i verkstadsmiljö. Det är ett fritt yrke med frisk luft och alltid bästa utsikten samt höga krav på estetik och funktion. Inte vem som helst blir en bra byggnadsplåtslagare. Det är ett yrke att vara stolt över.

Som utbildad byggnadsplåtslagare är du mycket attraktiva på arbetsmarknaden då det råder stor brist på byggnadsplåtslagare över hela landet. Chanserna till att få ett jobb direkt efter avslutad utbildning är därför mycket goda.

Utbildning

För att bli byggnadsplåtslagare väljer man gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning plåtslageri.

Byggnadsplåtslagare kan, efter genomförd utbildning och den praktik som krävs i yrket (ca 2,5 år som lärling), avlägga yrkesexamen och få ett yrkesbevis som är ett bevis på goda yrkeskunskaper.

Framtidsutsikter

Den som satsar på att bli byggnadsplåtslagare kan på lite sikt bli arbetsledare, egen företagare eller vidareutbilda sig till byggnadsingenjör.

För utbildade byggnadsplåtslagare finns det gott om jobb. Inom de närmast kommande åren behövs cirka 1000 nya medarbetare - varje år.

Som byggnadsplåtslagare kan du vidareutbilda dig till byggnadsingenjör.

Personliga egenskaper

Ett gott handlag och sinne för form är en bra grund för arbete som byggnadsplåtslagare.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.