Svetskommissionen

Svetskommissionen

Ge dig själv bra förutsättningar!

Som internationell svetsare (IW) kommer du att ha en vass utbildning i en spännande bransch med avancerad teknik. Karriärvägarna är många och du får en bra lön.

Vill du snabbt ut i yrkeslivet så ska du utbilda dig inom en bransch som just nu skriker efter kompetent arbetskraft. Industrin går på högvarv och efterfrågan är större än tillgången.

Med en IW-utbildning får du med dig teorin bakom metoderna och med de många praktiska momenten har du de bästa förutsättningarna på din arbetsplats. Många hittar tidigt sin framtida arbetsgivare och jobbar på helger och lov fram till examen. Väljer du en yrkesutbildning till svetsare kommer du att vara efterfrågad.

Framtidsutsikterna för blivande svetsare är goda; branschen räknar med stora pensionsavgångar framöver och det utbildas helt enkelt för få.

Efter några år i yrket kan du vidareutbilda dig till svetsspecialist (IWS), svetsinspektör (IWI), svetstekniker (IWT) och efter högskolestudier till svetsingenjör (IWE).

IW-utbildning sker i gymnasieskolan, via kommunal vuxenutbildning, arbetsmarknadsutbildning eller som YH-utbildning. Utbildningen är internationell och öppnar möjligheter till jobb utomlands.

 

Karriär som svetsare

Jimmie fick upp ögonen för svetsaryrket när hans gymnasieskola fostrat två vinnare av Yrkes-SM i svetsning. Han valde att läsa till IW på yrkeshögskola och stod snart själv som överlägsen segrare i Yrkes-SM. Därefter bar det av till Euro Skills i Frankrike och World Skills i Brasilien.

Vad är bra med att vara svetsare?

– För den som är intresserad av att bygga och konstruera så är det perfekt. Du får ta egna initiativ, arbeta självständigt och komma på egna lösningar. Man kan utvecklas hela tiden, om man bara vill. Dessutom är lönen bra.

Varför blir då inte fler svetsare?

– Industriprogrammet har fortfarande låg status, menar Jimmie. De flesta tror nog att det är slitigare än vad det är. Så är det inte många som vet att man kan gå vidare som svetsare, och bli svetstekniker eller svetsingenjör.

Visa mer
Visa mindre