Processoperatör stål och metallindustri

Processoperatör stål och metallindustri

Som processoperatör inom stål- och metallindustrin arbetar du med att styra och övervaka olika tillverkningsprocesser. Det kan till exempel röra sig om att framställa råjärn i masugnar.

Som processoperatör ingår du i ett arbetslag som har till uppgift att sköta processen. I arbetet ingår övervakning och styrning via bildskärmar och datorer, men även mer handfasta jobb i direkt anslutning till maskiner och produktionen.

En stor del av arbetet sköts från ett kontrollrum eller styrhytt med datorer. Via bildskärmar och instrumentpaneler följer du processen. Du övervakar processen och måste vara väl insatt i hur allt fungerar. Arbetet är i mycket ett övervakningsarbete, men när något inträffar kan du vara tvungen att agera snabbt för att rätta till felet.

Utbildning

Lämplig utbildningsbakgrund är gymnasiets El- och energiprogrammet, Industritekniska eller Teknikprogrammet.

Passande utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Du blir även upplärd på arbetsplatsen i samband med anställningen. För att få anställning kan arbetsgivare ställa vissa krav. Vanligtvis krävs det någon form av "gymnasiekompetens" eller erfarenhet av liknande arbete.

All eftergymnasial utbildning och erfarenhet av arbete och praktik på arbetsplatser inom stål och metallindustri är meriterande när du söker anställning som processoperatör inom livsmedelsindustrin.

Visste du att...?

... ordet industri kommer från latinets industria och kan översättas till svenska ungefär som "flit" eller "sysselsättning". I dagens betydelsen menas det med "Industriell tillverkning", att produkter framställs i en stor skala genom att råvaror förädlas fabriker.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.