På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Processoperatör stål och metallindustri

Processoperatör stål och metallindustri

Som processoperatör inom stål- och metallindustrin arbetar man med att styra och övervaka olika tillverkningsprocesser. Det kan till exempel röra sig om att framställa råjärn i masugnar.

Som processoperatör ingår man i ett arbetslag som har till uppgift att sköta processen. I arbetet ingår övervakning och styrning via bildskärmar och datorer, men även mer handfasta jobb i direkt anslutning till maskiner och produktionen.

En stor del av arbetet sköts från ett kontrollrum eller styrhytt med datorer. Via bildskärmar och instrumentpaneler följer man processen. Man övervakar processen och måste vara väl insatt i hur allt fungerar. Arbetet är i mycket ett övervakningsarbete, men när något inträffar kan man vara tvungen att agera snabbt för att rätta till felet.

Utbildning

Lämplig utbildningsbakgrund är lägst gymnasial utbildning från något "tekniskt program" som t.ex El- och energiprogrammet, Industritekniska eller Teknikprogrammet.
Passande utbildningar kan även finnas inom yrkeshögskolan. Dock kan man bli upplärd på arbetsplatsen i samband med anställningen (om man saknar nödvändig kompetens när man anställs). För att få anställning kan arbetsgivare ställa vissa krav. Vanligtvis krävs det någon form av "gymnasiekompetens" och/eller erfarenhet av liknande arbete.

Se gärna även andra yrkespresentationer, t.ex om yrket Ingenjör och om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.