På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Verkstadsplåtslagare Spela filmen

Verkstadsplåtslagare

Som tunnplåtslagare jobbar du med lite tunnare plåtar som exempelvis fläkttrummor tillverkar du föremål och detaljer i tunnplåt. Industriplåtslagaren tar hand om de grövre plåtarna. Arbetet kan vara både manuellt och datorstyrt. Praktiskt handlag kombineras med sinne för form.

Arbetsuppgifter och arbetsmetoder varierar beroende på var man arbetar. Tunnplåtslagaren kan i sitt arbete utgå från en ritning och ett ritningsunderlag som beskriver föremålet eller detaljen som ska tillverkas. Ibland är instruktionerna utförliga, men ibland får man själv lösa uppgiften ("löses på plats"-metoden).

Traditionellt klipper eller skär man ut de plåtar som ska bearbetas manuellt med hjälp av mekaniska maskiner och ibland också med hjälp av en skärbrännare. I moderna anläggningar är tillverkningen till stora delar eller till och med helt datorstyrd. Storleken och formen på de plåtbitar som behöver tillverkas programmeras in i ett dataprogram, detta överförs sedan till en stansmaskin som klipper ut bitar i rätt storlek för eventuell vidare bearbetning.

Det kan vara en maskinställare eller produktionstekniker som skriver in måtten i dataprogrammet, men också tunnplåtslagaren. Vem som gör vad beror på respektive företags organisation. Utvecklingen går entydigt mot det hållet att plåtslagaren också tar mer och mer ansvar för programmeringsarbetet.

Därefter bockas plåten med olika bockmaskiner, som till exempel en kantpress, och eventuella hål borras. Bitarna svetsas ihop och ytorna kan sedan vid berov slipas, putsas och poleras med slip- och putsmaskiner.

Att tänka på
Skiftarbete förekommer. Det kan krävas att man har körkort för att kunna ta sig till och från sin arbetsplats.

Yrkesporträtt
Möt Rickie, som jobbar som isoleringsplåtslagare.

Utbildning

Grundutbildning till tunnplåtslagare/industriplåtslagare finns inom gymnasieskolans Industritekniskaprogrammet (eller på Bygg- och anläggningsprogrammet). Grundutbildning och även påbyggnadsutbildning kan även finnas inom komvux. Vidareutbildning sker på arbetsplatsen.

Ibland kan innehav av truck-körkort ställas som krav för att få anställning.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

9 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.