Plåtslagare - ett framtidsyrke! Reportage från Plåt- och Ventilationsbranschen, Plåt & Ventbyrån

Plåtslagare - ett framtidsyrke!

Loke Bodén har tidigare jobbat inom restaurang men valde senare att utbilda sig till plåtslagare. Idag är han lärling på en firma inom branschen. En bransch som han dessutom ser har stor utvecklingspotential. 

Hej Loke, du har valt att utbilda dig till plåtslagare. Hur kommer det sig?
Jag valde att bli plåtslagare för att det känns som ett intressant yrke där det finns massor att lära sig. Jag skulle vilja påstå att det är definitionen av ett yrke där man aldrig blir fullärd. Jag stöter hela tiden på nya utmaningar i min vardag när jag får klia mig i huvudet både en och två gånger för att leverera ett så bra resultat som möjligt. Av just den anledningen valde jag att hoppa på plåtslageriet. Jag vill fortsätta utvecklas och lära mig nya saker. 

Vilka faktorer hade störst påverkan i ditt val?
Nyfikenheten att utforska något nytt hade utan tvekan stor inverkan i mitt val av bransch. De goda framtidsutsikterna för plåtslageribranschen var också en faktor.

Vad gör en plåtslagare egentligen?
I korta drag handlar plåtslageri mycket om att lösa problem där resten av byggbranschen kör fast. Som plåtslagare gör jag allt från fönsterbleck till fullskaliga taktbyten. Det finns egentligen inga ramar för hur små eller stora jobb vi kan ta oss an. Yrket passar perfekt för den som trivs med att vara utomhus, jobba med kroppen och ha varierande arbetsuppgifter.  

Vad är det bästa med att vara plåtslagare?
Det bästa med mitt yrke är att det är så fritt. I många fall har vi helt fria händer så länge vi kan leverera bra finish på vårt jobb. Personligen strävar jag alltid efter ett både funktionellt och estetiskt tilltalande resultat. Det handlar egentligen om att vara en gnutta kreativ. 

Så hur tänker du kring framtiden?
Först och främst ska jag göra klart min lärlingstid hos min firma. Efter det hoppas jag kunna åka utomlands ett tag och samtidigt jobba inom restaurangbranschen när jag är borta. Vad som händer sen får vi se. En sak som är säker är att det är skönt att veta att jag alltid kommer ha plåtslageriet som ett tryggt yrkesval, där kommer det förmodligen alltid att finnas jobb!

Och avslutningsvis, har du några förebilder inom branschen?
Även om jag fortfarande är relativt färsk i plåtslagerivärlden har jag två förebilder. Jag har mina chefer Per och Mattias att tacka för mycket. De är grymma på att få sina medarbetare att fortsätta vilja utvecklas och sträva längre.

 

Detta är ett betalt reportage från Ventilationsbranschen och Plåtslageribranschen