Ventilationsbranschen, Plåt & Ventbyrån

Ventilationsbranschen, Plåt & Ventbyrån

En ventilationsmontör installerar ventilationssystem i byggnader och ser på så vis till att det går att andas frisk luft inomhus.

Ventilationsmontören är något av en problemlösare som får jobba med tillverkning, montering och skötsel av alla delar i en ventilationsanläggning. Så gillar du att både använda hjärnan och jobba praktiskt är det här yrket för dig.

Ventilation är dessutom ett område där möjligheterna att specialisera sig eller bredda sig är mycket stora.

Jobbet består bland annat av att montera kanaler, fläktar och aggregat, både fabrikstillverkat och egentillverkat i verkstaden. Injusteringar, underhåll och kontroller av ventilationssystem kan också vara en del av jobbet. Till skillnad från många andra yrken i byggbranschen sker det mesta av jobbet inomhus.

Det här jobbet är raka motsatsen till ett stillasittande kontorsjobb där arbetsdagen är inrutad i minsta detalj. Här får du varierande arbetsuppgifter med frihet under ansvar. Under en omväxlande arbetsvecka hinner du antagligen träffa många nya människor och samarbeta med olika yrkesgrupper.

Jobb direkt
För en ventilationsmontör ser framtiden mycket ljus ut. Det finns gott om jobb – idag, imorgon och i framtiden. Och det är bra betalt.

Karriär
Företagen behöver anställa cirka 2000 nya ventilationsmontörer de kommande åren. Det finns med andra ord gott om jobb och du har stor chans att få jobb direkt efter avklarad utbildning.

Moderna ventilationssystem omfattar allt från estetik till brandskydd och utvecklingen går mycket fort framåt. Det finns därför stora fördelar med att specialisera sig inom ett område.

Som ventilationsmontör kan du med tiden välja inriktningar som exempelvis energioptimerare, installationssamordnare, injusterare, projektör, ventilationstekniker eller besiktningsman. Det går också att vidareutbilda sig till exempelvis tekniker, arbetsledare eller projektledare. Många väljer också att starta eget efter några år. Andra väljer att flytta utomlands för att jobba.

Ventilationsmontörer som under de senaste 5 åren har minst 2 års yrkeserfarenhet från ventilationsarbete, kan bli certifierad ventilationsmontör. Det är en titel som vittnar om mycket god yrkeskunskap och oftast ger lönefördelar.

Att en ventilationsmontör även snabbt får en bra lön gör det inte sämre. Efter några års arbetserfarenhet är medellönen cirka 33.000 kr.

Visa mer
Visa mindre