På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Grovplåtslagare Spela filmen

Grovplåtslagare

Grovplåtslagare formar och monterar detaljer av grovplåt eller balkar. Det kan exempelvis gälla tillverkning och montering av stålkonstruktioner som byggnader, broar, arenor, tankar cisterner, tryckkärl, filter. Svetsning ingår nästan alltid i grovplåtslagarens arbete som vid industriell tillverkning också kan innebära programmering och övervakning av robotar.

Grovplåtslagare arbetar vid bygg- och anläggningsföretag och inom verkstadsindustrin.Flygplansplåtslagare kan exempelvis vara anställda hos de civila flyg- och helikopterbolagen, inom flygvapnet eller flygindustrin.

Att kunna läsa ritningar är viktigt för grovplåtslagaren som skär eller klipper arbetsdetaljer ur plåtmaterialet efter ritning. Det ät även viktigt att ha fokus på resultatet och att producera med kvalitet.

Yrkesporträtt
Möt Rickie, som jobbar som isoleringsplåtslagare.

Utbildning

För att utbilda sig till plåtslagare väljer man gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning plåtslageri. Färdigutbildning i företag, efter avslutad gymnasial utbildning, krävs och innefattar ett slutprov och därefter utfärdas det ett yrkesbevis.
Motsvarande utbildning för vuxna kan erbjudas inom komvux eller anordnas av Arbetsförmedlingen (AF).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.