Armerare

Armerare

Armerare är en byggnadsarbetare som jobbar huvudsakligen inom betongvaruindustrin. Dina arbetsuppgifter som armerare kommer att vara armering och andra vanliga betongrelaterade arbetsuppgifter.

Armerare brukar arbeta med bygg, mureri och betongarbeten. Yrkesbevis inom "betong" kan krävas och i annat fall anses som en merit. För att kunna jobba som armerare måste du kunna läsa och tolka byggnadsritningar.

I de sedvanliga arbetsuppgifter för armerare brukar ingå: formning, armering, gjutning, spackling, efterbehandling av betongkonstruktioner.

Utbildning

Kunskaper inom följande områden kan krävas och vara meriterande: Heta arbeten, Mobila arbetsplattformar, Fallskydd och Säkra Lyft. Även Truckkort och/eller Traverskort samt B-körkort kan krävas.

Utbildning inom gymnasieskolan finns på Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning Husbyggnad eller Mark- och anläggning.

Inom utbildning för vuxna finns komvux eller i en annan studieform på gymnasial nivå. Relevanta påbyggnadsutbildningar kan finnas inom yrkeshögskola.

Personliga egenskaper

Att arbeta som armerare är både fysiskt krävande och tekniskt avancerat, och därför finns det vissa personliga egenskaper som är särskilt bra att ha för att lyckas i rollen.

Här är några av dessa: Noggrannhet, bra fysik, teknisk förståelse, problemlösningsförmåga, samarbetsförmåga, ansvarsfullhet och tålamod.

Arbetsplats

Armerare arbetar främst inom bygg- och anläggningsbranschen, arbetsplatser varierar beroende på projekt. Här är några exempel på arbetsplatser där armerare kan vara verksamma:

  1. Byggarbetsplatser: Armerare arbetar ofta på byggplatser där det byggs bostäder, kontor eller andra typer av byggnader. De ansvarar för att sätta armeringsjärn i betongkonstruktioner för att förstärka byggnadernas strukturella integritet.

  2. Anläggningsprojekt: Armerare kan även vara involverade i större infrastrukturarbeten som brobyggen, tunnlar, vägar och järnvägar. Dessa projekt kräver ofta avancerad armering för att säkerställa att konstruktionerna klarar höga belastningar.

  3. Industriella anläggningar: Armerare kan arbeta på industribyggprojekt som kraftverk, fabriker och andra anläggningar där betongkonstruktioner är vanliga.

  4. Renovering och ombyggnation: Vid renovering av äldre byggnader, broar eller andra konstruktioner kan armerare behövas för att stärka och förbättra befintliga betongstrukturer.

  5. Betongfabriker: I vissa fall kan armerare arbeta i betongfabriker, där de förbereder armeringsnät och andra delar som senare ska användas i olika byggprojekt.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    11 Lediga jobb som armerare

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.