På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Allergikonsulent
Spela filmen

Allergikonsulent

Allergikonsulenter arbetar med barn som har svåra andningsbesvär. Som allergikonsulent hjälper du barn med astma eller barn med svår allergisjukdom. Allergikonsulenter är den livsviktiga länken mellan sjukvården, hemmet och skola / förskola.

Arbetsuppgifterna för allergikonsulenter består av patientutredningar via remisser på barn (0–18 år) från barnallergispecialistmottagningar på sjukhusen, samt barn- och ungdomsmedicinska mottagningar.

Allergikonsulenterna är erfarna barnsjuksköterskor med specialistkompetens inom astma och allergi. Det finns idag ett tiotal allergikonsulenten i hela Sverige.

Utifrån det enskilda barnets och familjens behov och sjukdomsgrad kan allergikonsulenterna:

  • ge information, rådgivning och utbildning till personal inom förskolan och skolan gällande barnets allergi och eventuella mediciner
  • genomföra hembesök med syfte att göra en probleminventering av hemmiljön
  • ge information och utbildning om allergibesvär, mediciner, undersöka inomhusmiljön och tillsammans med barnet och föräldrarna göra en gemensam plan för eventuella förändringar.

Utbildning

Utbildning som krävs för att kunna få anställning som allergikonsulent är att du har högskoleutbildning inom Hälsa och sjukvård, t.ex att du är utbildad Specialistsjuksköterska med specialistkompetens barnvård och astma- och allergikunskap.

Visste du att...?

SMS livräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Redan år 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län. Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.