På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Radiolog

Radiolog

Radiologer är specialistläkare som specialiserar sig inom radiologi.

Radiologi används som ett diagnostiskt verktyg inom de flesta medicinska specialiteter men radiologin en egen specialitet.

En radiolog kan även kallas för "röntgenläkare" eller "röntgenolog". Inom radiologin finns flera "underspecialiseringar" t.ex: neuroradiologi, pediatrisk radiologi och muskel- och skelettradiologi etc.

För en läkare är det också möjligt att välja att bli allmänradiolog och jobba med att tolka röntgenbilder från flera olika organsystem. Som de andra medicinska specialiteterna tar det omkring 5 år av specialisttjänstgöring (ST) att bli radiolog.

Vardagen för en radiolog består i att tolka ett stort antal bilder från remitterade patienter inom olika behandlingsmetoder (modaliteter) exempelvis magnetisk resonanstomografi, datortomografi och konventionell röntgenundersökning. Yrket "radiologi" är under ständig utveckling parallellt med den tekniska utvecklingen och mot bakgrund av att den medicinska forskningen går framåt /nya rön förändrar möjligheter och förutsättningar/.

En del radiologer sysslar med radiologiskt vägledda ingrepp utan konventionell kirurgi på patienter – så kallades radiologiska interventioner. Det kan till exempel innebära att radiologen sätter in dränage i abscesser, dränerar organ med stopp i avflöde, tar prover på organ och misstänkta svulster; i vissa fall avlägsnar radiologer ut tromber (blodproppar) ur hjärnans artärer för att minska skadorna av ett trombosorsakat slaganfall.

Visste du att...?
Många insekter är mycket tåligare mot radioaktiv stråning jämfört med människor, t.ex kackerlackorna är ca 50-60 ggr tåligare, men det finns många andra insekter som tål ännu mer strålning. Att just en kackerlacka är den mest tåliga och blir den enda överlevare på platser hårt förorenade av radioaktiv strålning är en myt.

Var god se även yrkespresentation: Specialistläkare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.