På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Radiolog

Radiolog

Radiologer är specialistläkare som specialiserar sig inom radiologi. Radiologi används som ett diagnostiskt verktyg inom de flesta medicinska specialiteter, men radiologin är även en egen specialitet. En radiolog kan även kallas för röntgenläkare eller röntgenolog. Inom radiologin finns flera specialiseringar som neuroradiologi, pediatrisk radiologi och muskel- och skelettradiologi.

Radiologen arbetar med att tolka ett stort antal bilder från remitterade patienter inom olika behandlingsmetoder, exempelvis magnetisk resonanstomografi, datortomografi och konventionell röntgenundersökning. Yrket radiolog är under ständig utveckling parallellt med den tekniska utvecklingen och den medicinska forskningen går framåt.

Visste du att...?

Många insekter är mycket tåligare mot radioaktiv strålning jämfört med människor, t.ex. kackerlackorna är ca 50-60 ggr tåligare, men det finns många andra insekter som tål ännu mer strålning. Att just en kackerlacka är den mest tåliga och blir den enda överlevare på platser hårt förorenade av radioaktiv strålning är en myt.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.