Radiologer är specialistläkare som specialiserar sig inom radiologi. Radiologi används som ett diagnostiskt verktyg inom de flesta medicinska specialiteter, men radiologin är även en egen specialitet. En radiolog kan även kallas för röntgenläkare eller röntgenolog. Inom radiologin finns flera specialiseringar som neuroradiologi, pediatrisk radiologi och muskel- och skelettradiologi.
Radiologen arbetar med att tolka ett stort antal bilder från remitterade patienter inom olika behandlingsmetoder, exempelvis magnetisk resonanstomografi, datortomografi och konventionell röntgenundersökning. Yrket radiolog är under ständig utveckling parallellt med den tekniska utvecklingen och den medicinska forskningen går framåt.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att bli specialistläkare utbildar du dig först till legitimerad läkare. När du är klar med den grundläggande läkarexamen och har blivit legitimerad läkare kan du påbörja specialisttjänstgöring (ST), vilket tar minst fem år att genomföra och som resulterar i en specialistkompetens inom ett område.
Vissa väljer även att studera till läkare utomlands. Du behöver i så fall bli godkänd av Socialstyrelsen om du vill arbeta i Sverige efter din utbildning.
Bra grundkunskaper får du på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet.
Visste du att...?
... många insekter är mycket tåligare mot radioaktiv strålning jämfört med människor, t ex kackerlackorna, som är cirka 60 gånger tåligare.
Länktips
- Svensk Förening för Medicinsk Radiologi
- Socialstyrelsen.se- vem får göra vad i sjukvården
- Strålsäkerhetsmyndigheten.se
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret