På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Uroterapeut

Uroterapeut

Uroterapeut hjälper personer som har besvär med urininkontinens, underlivssmärtor eller svårigheter att tömma blåsan. Uroterapeuter samarbetar med specialistmottagningens gynekologer och urologer.
Uroterapeuter genomför både utredningar/kartläggningar och behandlingar.

Uroterapeutens behandlingsområden består av utprovning och förskrivning av hjälpmedel. Utoterapeut kan också ge rådgivning vid impotensproblematik.

Uroterapi innebär behandling av besvär i nedre urinvägarna. De behandlingar som uroterapeuten utför eller ger instruktioner om kan bestå bland annat av elstimulering, blåsträning och bäckenbottenträning; användning av inkontinensbåge, kulor, koner, lokal östrogenbehandling, farmakologisk behandling, miktionslistor och utprovningar av andra hjälpmedel, ex. RIK (Ren Intermittent Kateterisering) eller RID (Ren Intermittent Dilatation) eller urinrörsbehandling.
Utoterapeut kan också rekommendera en operativ behandling, som i så fall utförs av en kikurg (efter en ordentlig undersökning av en urolog, som är en specialistläkare).

Genom kontakt med en uroterapeut får patienter en ökad kunskap om sina problem samtidigt som de blir bättre förberedda inför kommande besök hos specialistläkare, om så behövs.

Som patient kan man själv kontakta uroterapimottagningen om man har besvär med urininkontinens, urinträngningar, underlivssmärtor, svårigheter att tömma blåsan eller svag bäckenbotten. Man kan också komma i kontakt med en uroterapeut via remiss från en läkare.

Utbildning

De flesta uroterapeuter är legitimerade sjuksköterskor (i botten) som även har vidareutbildningar, bl a kan vara utbildade distriktssköterskor.

Var god se även andra yrkespresentationer, ex. Sjuksköterska, Legitimationsyrken och andra yrken inom Hälso- och sjukvård, exempelvis Specialistläkare och Kirurg.

Vem får i Sverige skriva ut recept?
Se svar på den frågan på Socialstyrelsens hemsida.

Visste du att...?
SMSlivräddare
är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.