Mycket av psykiatrisjuksköterskans arbete handlar om att hjälpa patienterna att hitta olika sätt att hantera sin livssituation med psykisk sjukdom. Det är viktigt att ha ett helhetsperspektiv och se både patient och närstående.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att kunna arbeta som sjuksköterska inom psykiatri behöver du ha grundutbildning från sjuksköterskeprogrammet samt legitimation av Socialstyrelsen, därefter kan du vidareutbilda dig till Specialistsjuksköterska.
Sjuksköterskeprogrammet är en treårig högskoleutbildning. Huvudämnet är omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap och teori varvas med praktik. Sjuksköterskeprogrammet finns även att läsa på distans.
På gymnasiet rekommenderas Vård- och omsorgsprogrammet med valbara kurser som krävs för behörighet till sjuksköterskeprogrammet (svenska 3, engelska 6 och matematik 2).
Arbetsplats
Som psykiatrisjuksköterska kan du arbeta på exempelvis en vårdavdelning eller en öppenvårdsmottagning på en psykiatrisk klinik.
Lilla ordboken
Bältesläggning - en tvångsåtgärd som regleras av lagen om psykiatrisk tvångsvård. Vid omedelbar fara för att en patient kan allvarligt skada sig själv eller någon annan, får patienten kortvarigt spännas fast med bälte.
Länktips
- Sjuksköterskesnack - podcast för dig som funderar på att bli sjuksköterska
- 1177.se - Vårdguiden
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret