Krematoriemedarbetare

Krematoriemedarbetare

Krematoriemedarbetare arbetar på krematorier. Du medverkar till att kroppar efter de avlidna förbränns på ett sätt som överensstämmer med de gällande miljökraven och ser till att även övriga gällande regler följs.

Det finns olika typer av jobb/tjänster inom krematorieverksamheten, t.ex. krematoriechef, krematorietekniker eller städare. Krematoriemedarbetare tar emot kistor med kvarlevor från de avlidna personerna och utför kremeringar.

Det blir allt vanligare att krematorier har visningsrum, där anhöriga kan komma och se när förbränning utförs. Det gör krematoriemedarbetares uppgifter ännu mer mångfacetterade, bemötande av de anhöriga, visa empati och hantera hela den tragiska situationen med värdighet på ett lugnt och professionellt sätt.

Utbildning

Som Krematorietekniker hanterar du drift, inre- och yttre fastighetsskötsel och underhåll av krematorieanläggningen. Du hanterar ofta även administrativa uppgifter som registrering i kremationsjournaler, arbetar serviceorienterat och professionellt i kontakt med begravningsbyråer, anhöriga och övriga besökare.

Det finns ett utbildningsorgan som är inriktat på kyrkogård och krematorium som heter Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund (SKKF), där finns utbildningar att anmäla sig till. Utbildningarna bekostas av dig själv.
 
På krematoriet är det meriterande med teknisk bakgrund så som elektriker/industri eller motsvarande. Truck-körkort är också meriterande. Vid anställning hos krematorier utbildas du ofta internt, du får då ofta ta truck-körkort och gå olika krematorieutbildningar. Du bör även ha pannskötarutbildning eller är certifierad pannskötare.

Yrket är speciellt med tanke på arbetsmiljön och det uppdrag som du utför dagligen.
Det är även viktigt hur du är som person, då man ska kunna hantera stress, extrem noggrannhet och också kunna bemöta människor i sorg, vilket kan kräva en viss livserfarenhet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.