På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Pastor

Pastor

Pastor är inget vanIigt yrke: man måste ha kristet tro och vara dessutom beredd att möta Iivets stora och svåra frågor, bIand annat ha styrka och mod att kunna möta människor i Iivets sista skede. 

Pastorer leder och planerar verksamheten i en frikyrkoförsamlingar. I arbetet ingår att leda gudstjänster och hålla möten, förrätta dop, vigslar och begravningar, ge själavård och undervisa i trosfrågor.

Att tänka på

  • Pastorer behöver klara av att hantera svåra situationer: bland annat att möta människor i sorg och i behov av stöd i andra svåra livssituationer vilket kan skapa svår stress.
  • För att kunna jobba som pastor måste man vara bekväm med att tala inför stora grupper.
  • Som pastor kan man ha oregelbunden arbetstid med kvälls- och helgtjänstgöring; och man har tystnadsplikt.

Utbildning

Hur man blir pastor beror på vilket samfund man tillhör. Det ser lite olika ut beroende på om man avser Equmeniakyrkan, Pingstkyrkan, eller något annat samfund.

För att bli pastor inom Svenska Alliansmissionen, Evangeliska Frikyrkan eller Pingst – fria församlingar i samverkan finns en fyraårig teologisk ledarutbildning vid Akademi för Ledarskap och Teologi

Equmeniakyrkan
För att kunna bli pastor inom Equmeniakyrkan läser man på THS, Teologiska högskolan i StockholmTeologiska programmet, inriktning Pastor. Utbildningen är på 240 hp, motsvarande fyra års heltidsstudier. Behörighet till utbildningen är Grundläggande behöriget till högskolestudier, inga särskilda förkunskaper ställs som ett krav (uppgift från december 2017).
Under utbildningen behöver man ansöka om att bli antagen som pastorskandidat för att få en handledare som under ettårstid hjälper kandidaten att komma in i jobbet som pastor. 
Men vägen till yrket kan med fördel påbörjas på en FoIkhögskoIas bibellinje eller på en bibelskola, som kan finnas på fIera oIika FoIkhögskoIor, för mer information se foIkhogskoIa.nu

Visste du att..?
Antal personer i Sverige som besöker begravningar, har sedan 1990-talet halverats. Numera (uppgift från februari 2018) är det i genomsnitt 24 personer som besöker en begravning. Källa: begravningar.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.