Pastor

Pastor

Pastor är inget vanligt yrke, du måste ha en kristen tro och vara beredd att möta personer med stora och svåra frågor om meningen med livet. Detta är ett yrke där du också möter människor från födelse till livets slutskede. Pastorer behöver därför klara av att hantera svåra situationer och möta människor i sorg. Pastor är ett yrke med oregelbundna arbetstider och tystnadsplikt.

Utbildning

Hur man blir pastor beror på vilket samfund man tillhör. Vissa samfund har en fyraårig teologisk ledarutbildning. Det går också att studera på Teologiska högskolan i StockholmTeologiska programmet, inriktning Pastor, 240 hp. Behörighet till utbildningen är Grundläggande behörighet till högskolestudier, inga andra särskilda förkunskaper ställs som ett krav.

Under utbildningen behöver du ansöka om att bli antagen som pastorskandidat för att få en handledare som under ettårstid hjälper kandidaten att komma in i jobbet som pastor. Vägen till yrket kan också påbörjas på en Folkhögskolas bibellinje eller på en bibelskola, som kan finnas på flera olika Folkhögskolor eller frikyrkor.

Personliga egenskaper

Som pastor måste man vara bekväm med att tala inför stora folksamlingar samt ha en kristen tro.

Arbetsplats

Pastorer leder och planerar verksamheten i frikyrkoförsamlingar. I arbetet ingår att leda gudstjänster, förrätta dop, vigslar och begravningar, ge själavård och undervisa i trosfrågor.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  2 Lediga jobb som pastor

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.