På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Präst

Präst

Att vara präst eller pastor är mycket mer än bara ett yrke. Personligheten och den kristna tron är de främsta arbetsredskapen för prästen som möter människor både i glädje och i sorg.

Präster i Svenska kyrkan leder församlingsarbetet med gudstjänster, dop, vigsel och begravningar. De har också hand om konfirmandarbetet och kan arbeta med såväl barn som vuxna i olika grupper. Prästen undervisar i det kristna budskapet och ger själavård och kan även arbeta utanför församlingen som fängelsepräst, sjukhuspräst, polispräst och fältpräst.

Mötet med människor är en mycket viktig del av prästyrket. I arbetet som präst möter man människor i alla åldrar, i glädje och sorg och i många olika skeden och situationer i livet.

Under det första året efter prästvigningen tjänstgör prästen under handledning och kallas pastorsadjunkt.

Utbildning

Att vara präst är en av Svenska kyrkans vigningstjänster. Det betyder att man måste bli antagen som prästkandidat av biskopen i ett av Svenska kyrkans 13 stift, innan man kan ansöka till prästutbildningen vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Man tar själv kontakt med det stift där man önskar prästvigas.

Efter att man blivit antagen av ett stift, läser man en pastoralteologisk grundkurs, PG, motsvarande 10 veckors heltidsstudier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Innan man kan påbörja de avslutande pastoralteologiska studierna, krävs att man i stiftet har genomfört:

  • 8 veckors praktik i församling
  • Mötesplats mellan stift och student under 8 till 10 dagar.

Efter avslutad utbildning vigs man till präst i ett av Svenska kyrkans stift. Där tjänstgör man sedan under 1 års tid som pastorsadjunkt.

Det krävs 255 högskolepoäng för att antas till det pastoralteologiska slutåret. Studierna ska omfatta minst en magisterexamen i teologi/religionsvetenskap motsvarande 240 hp.

För att bli präst ska man ha en teologie magisterexamen eller en religionsvetenskaplig magisterexamen från ett universitet eller en högskola och att man antas som prästkandidat i ett stift. Därpå följer ett års avslutande studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Man börjar läsa på Svenska kyrkans grundkurs som är 16 veckor och ges vid flera folkhögskolor.

Nästa steg i prästutbildningen är religionsvetenskaplig utbildning vid högskolan till teologie kandidatexamen. Parallellt med den religionsvetenskapliga utbildningen deltar man i kursverksamheten, anordnad av stift.

Sedan återstår pastoral profilutbildning. De teoretiska studierna varvas med praktiskt arbete i en församling. Därefter kan man avlägga prästexamen och bli prästvigd.

Den religionsvetenskapliga utbildningen finns vid universiteten i Uppsala, Lund, Göteborg och Umeå. Även i Stockholm kan man läsa hela den religionsvetenskapliga utbildningen. Där ges de pastoralteologiska kurserna i samverkan mellan Teologiska Högskolan i Stockholm och Ersta Sköndal högskola.

Den andra delen består av den praktisk-teologiska utbildningen.

Vid Johannelunds teologiska institut i Uppsala kan hela utbildningen till präst läsas, såväl den religionsvetenskapliga som den praktisk-teologiska.

Framtidsutsikter

Idag utbildas för få präster trots att det råder stor brist på präster. En nyvigd präst arbetar i ett år som pastorsadjunkt med rimlig lön och handledning av en mer erfaren kollega. Arbetslösheten bland präster är mycket låg, mindre än 0,3% enligt statistik från Akademikernas a-kassa.

Det råder konkurrens mellan arbetsgivarna om präster och prognosen fem år framåt är fortsatt liten konkurrens om tjänsterna.

Arbetsplats

De allra flesta präster arbetar inom Svenska kyrkan idag. Några har vidareutbildat sig och arbetar mer terapeutiskt. Andra gör en administrativ karriär på nationell nivå, eller går vidare och disputerar inom ett valt område till teologie doktor.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

En schysst sjukhusdiakon och sjukhuspräst

Arbetsgivare / Ort: Västerås Pastorat / VÄSTERÅS
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 28 March (26 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-25
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Välkommen till en schysst arbetsplats!

Nu söker vi två nya medarbetare till vårt team på Sjukhuskyrkan för Svenska kyrkan i Västerås. Vi söker en sjukhusdiakon samt en sjukhuspräst som vill vara med och utveckla arbetet tillsammans med oss. För att trivas i rollen tror vi att du som söker är en stabil, utåtriktad och socialt aktiv person i yrkesmässiga sammanhang. Du är ekumeniskt öppen och har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter. Vidare bör du ha ett genuint intresse för själavård och god förmåga i att hålla i reflektionssamtal i personalgrupper.

En av dina kollegor heter Ingemar och arbetar som sjukhuspräst:

”Ingen dag är den andra lik. Vi har högt i tak och både allvar och skratt ryms vid fikabordet. Jag hoppas att min nya kollega är skicklig på att skapa kontakter och bygga förtroende. Här arbetar vi på någon annans arena, på ’bortaplan’, och det är viktigt att vi kan använda fingertoppskänsla. Arbetet här är givande och meningsfullt. Jag tycker det är viktigt att med stolthet få representera Svenska kyrkan i den andliga vården i sjukvården och samtidigt med ödmjukhet möta människor i var och ens livssituation”, säger Ingemar.

Sjukhuskyrkan finns till för patienter, närstående och personal i krissituationer för att stödja, ge hjälp, mod och hopp. Att erbjuda reflektion över etiska och existentiella frågor är också ett av Sjukhuskyrkans uppdrag. Förutom att representera de kristna kyrkorna och tron förmedlar Sjukhuskyrkan kontakt med andra religioner och verkar i en mångreligiös kontext.

Arbetslaget på Sjukhuskyrkan består totalt av fem personer, varav två präster och två diakoner samt en pastor på heltid. Dessutom finns en syrisk-ortodox präst på deltid. Arbetsplatsen är förlagd till Västmanlands sjukhus Västerås.

I dina uppgifter ingår samtal med patienter, närstående och personal. Det ingår även att delta vid aktiviteter i pastoratet, exempelvis genom att leda samtalsgrupper. Sjukhusdiakonen deltar i pastoratets diakonala nätverk samt ansvarar för kontakten mellan församlingens verksamhet inom den kommunala omsorgen/vårdinrättningar. I sjukhusprästens tjänst ingår att tjänstgöra vid kyrkliga handlingar samt leda gudstjänst.

Vi vill att du:

- Är diakon-/prästvigd för Svenska kyrkan

- Har minst tre års erfarenhet av arbete som diakon/präst

- Har körkort och tillgång till egen bil

- Goda kunskaper i svenska språket i tal och skrift

- Grundläggande datakunskaper i Office paketet samt datavana

Meriterande:

- Tidigare erfarenhet av eller utbildning inom institutionssjälavård

- Själavårdsutbildning och samtalsmetodik

- Erfarenhet av kris- och stödsamtal

Arbetet innebär beredskap enligt schema. I den här rekryteringen lägger vi stor vikt vid personlig lämplighet.

Kort om Svenska kyrkan:

Svenska kyrkan Västerås har ungefär 200 tillsvidareanställda. Därtill kommer säsongs- och timanställda. Svenska kyrkan är en så kallad folkkyrka. Det innebär att den har en demokratisk organisation som är öppen för alla, utan krav på att man måste redogöra för sin tro. Svenska kyrkan Västerås och Västerås pastorat är i princip samma sak.

Västerås pastorat är stort, landets näst största faktiskt. Därför har man valt att dela upp pastoratet i fyra geografiska områden som vi kallar pastoralområden. Därtill kommer också ett antal verksamhetsområden och stödfunktioner som fastighet, kyrkogård, ekonomi, personal samt gemensam administration och IT.

Vi arbetar aktivt för att kunna säkerställa att Västerås pastorat är en schysst arbetsgivare. I Västerås pastorat råder nolltolerans mot diskriminerande och kränkande behandling.

Så välkommen att söka ett schysst jobb med schyssta utvecklingsmöjligheter, schyssta arbetskompisar och förmåner, med möjlighet att bidra till att göra schyssta saker för din omgivning.

Läs mer på:

www.svenskakyrkan.se/vasteras/jobb

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Arbetsgivare
Västerås Pastorat
VÄSTRA KYRKOGATAN 3
72103 VÄSTERÅS
Hemsida: https://vasteraspastorat.attract.reachmee.com/jobs
Ansökan
Ansök senast 28 March (26 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.