På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Präst

Präst

Att vara präst eller pastor är mycket mer än bara ett yrke. Personligheten och den kristna tron är de främsta arbetsredskapen för prästen som möter människor både i glädje och i sorg.

Präster i Svenska kyrkan leder församlingsarbetet med gudstjänster, dop, vigsel och begravningar. De har också hand om konfirmandarbetet och kan arbeta med såväl barn som vuxna i olika grupper. Prästen undervisar i det kristna budskapet och ger själavård och kan även arbeta utanför församlingen som fängelsepräst, sjukhuspräst, polispräst och fältpräst.

Mötet med människor är en mycket viktig del av prästyrket. I arbetet som präst möter man människor i alla åldrar, i glädje och sorg och i många olika skeden och situationer i livet.

Under det första året efter prästvigningen tjänstgör prästen under handledning och kallas pastorsadjunkt.

Utbildning

Att vara präst är en av Svenska kyrkans vigningstjänster. Det betyder att man måste bli antagen som prästkandidat av biskopen i ett av Svenska kyrkans 13 stift, innan man kan ansöka till prästutbildningen vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Man tar själv kontakt med det stift där man önskar prästvigas.

Efter att man blivit antagen av ett stift, läser man en pastoralteologisk grundkurs, PG, motsvarande 10 veckors heltidsstudier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Innan man kan påbörja de avslutande pastoralteologiska studierna, krävs att man i stiftet har genomfört:

  • 8 veckors praktik i församling
  • Mötesplats mellan stift och student under 8 till 10 dagar.

Efter avslutad utbildning vigs man till präst i ett av Svenska kyrkans stift. Där tjänstgör man sedan under 1 års tid som pastorsadjunkt.

Det krävs 255 högskolepoäng för att antas till det pastoralteologiska slutåret. Studierna ska omfatta minst en magisterexamen i teologi/religionsvetenskap motsvarande 240 hp.

För att bli präst ska man ha en teologie magisterexamen eller en religionsvetenskaplig magisterexamen från ett universitet eller en högskola och att man antas som prästkandidat i ett stift. Därpå följer ett års avslutande studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Man börjar läsa på Svenska kyrkans grundkurs som är 16 veckor och ges vid flera folkhögskolor.

Nästa steg i prästutbildningen är religionsvetenskaplig utbildning vid högskolan till teologie kandidatexamen. Parallellt med den religionsvetenskapliga utbildningen deltar man i kursverksamheten, anordnad av stift.

Sedan återstår pastoral profilutbildning. De teoretiska studierna varvas med praktiskt arbete i en församling. Därefter kan man avlägga prästexamen och bli prästvigd.

Den religionsvetenskapliga utbildningen finns vid universiteten i Uppsala, Lund, Göteborg och Umeå. Även i Stockholm kan man läsa hela den religionsvetenskapliga utbildningen. Där ges de pastoralteologiska kurserna i samverkan mellan Teologiska Högskolan i Stockholm och Ersta Sköndal högskola.

Den andra delen består av den praktisk-teologiska utbildningen.

Vid Johannelunds teologiska institut i Uppsala kan hela utbildningen till präst läsas, såväl den religionsvetenskapliga som den praktisk-teologiska.

Framtidsutsikter

Präster och diakoner kommer med stor sannolikhet att möta en god arbetsmarknad. Framtida pensionsavgångar bidrar till en fortsatt kraftig prästbrist.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Präst

Arbetsgivare / Ort: Oskarshamns församling / Oskarshamn
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 4 October (16 dagar kvar)
Publicerad: 2020-08-31
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Om jobbet

En av våra komministrar går i pension och därför söker vi präst till en heltidstjänst.

I Oskarshamns församling pågår en härlig utveckling på barn- konfirmand- och ungdomssidan och vi kan stoltsera med en egen Barnens katedral. Gudstjänst- och musiklivet är rikt och varierat och här finns många duktiga och engagerade medarbetare som regelbundet är delaktiga och tar ansvar i gudstjänsterna.

VI SÖKER DIG: reflekterade församlingsbyggare, som förankrad i Kristus vill vara med och bygga församling med hjärta och utgångspunkt i söndagens gudstjänster.

I tjänsten ingår, förutom gudstjänster och kyrkliga handlingar, att vara en del i ett stabilt och kreativt konfirmandarbetslag bestående av präster, musiker, pedagoger och ungdomsledare.

Utöver detta finns möjlighet att fördjupa inriktningen på tjänsten beroende på om din längtan och dina gåvor lutar åt barn och ungdom, vuxenpedagogik eller diakoni.

Är du en lagspelare? Du kommer att tillhöra ett team av goa, kloka och begåvade medarbetare och det är viktigt för oss att du kan trivas med att vara en i laget, samtidigt som du också måste ha förmågan att kunna arbeta självständigt.

Vi lägger mycket stor vikt vid personlig lämplighet för tjänsten.

KVALIFIKATIONER: Vigd präst enligt Svenska kyrkans ordning.

VARAKTIGHET, ARBETSTID OCH TILLTRÄDE: Heltid och tillsvidare enligt överenskommelse.

INFORMATION om tjänsten lämnas av: Marie Ivarsson, pastoralchef, tel. 076-794 42 06 eller mail: [email protected]

FACKLIGA kontaktpersoner: KyrkA Fredrik Hollertz tel. 036-31 36 01

och Vision Helena Fyhr Abrahamsson tel. 0470- 70 48 65

VÄLKOMMEN ATT SKICKA IN DIN ANSÖKAN TILL: Oskarshamns församling, Box 175, 572 24 Oskarshamn. Det går även bra att mejla in din ansökan till: [email protected] Ange referens ”Ansökan präst”.

ATT BIFOGA DIN ANSÖKAN: prästbrev, intyg om teologisk examen, intyg om fullgjort år på utbildningsinstitutet (tidigare pastoralinstitutet), var och när du gjorde ditt pastorsadjunktår, CV med tidigare och pågående anställningar inom Svenska kyrkan samt kontaktuppgifter.

SISTA ANSÖKNINGSDAG 2020-10-04

Oskarshamns församling är ett enförsamlingspastorat med cirka 11 000 medlemmar och omfattar de tre kyrkorna: Oskarshamns kyrka, Kolbergakyrkan samt Kristinebergskyrkan.

Arbetsgivare
Oskarshamns församling
Tingsvägen 1
57255 Oskarshamn
Hemsida: www.svenskakyrkan.se/oskarshamn
Ansökan
Ansök senast 4 October (16 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
Visa mer


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.