På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kyrkomusiker / Kantor
Spela filmen

Kyrkomusiker / Kantor

Kyrkomusikern leder musiklivet i församlingen. Arbetet kräver att man är utåtriktad och tycker om att samla människor kring musik och kyrkans budskap.

Kyrkomusikerns främsta instrument är orgeln, men de behöver också vara duktiga pianister. Kyrkomusiker spelar och leder församlingssången vid kyrkans olika aktiviteter - gudstjänster, dop, konfirmationer, vigslar och begravningar. De väljer psalmer och annan musik, ofta i samarbete med prästen och med brudpar eller anhöriga.

Som kyrkomusiker leder man också kyrkans körer, ofta både barn-, ungdoms- och vuxenkörer. Många kyrkomusiker ger lektioner i piano- och orgelspel.

Utbildning

Utbildning till kantor kan finnas inom yrkeshögskola. Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Estetiska program (ES), inriktning Musik.

Inom yrkeområdet kyrkomusiker ingår även yrket "organist". Organist kräver högskolestudier.

Visste du att...?

  • Den förste svenske kardinalen någonsin blev den 67-årige Anders Arborelius, som fick sin titel den 28 juni 2017, utnämnd av Påve Franciskus. Det anses som en stor uppmuntran för den katolska kyrkan i Sverige.
  • Utöver själva titeln innebär kardinalsämbetet att man får en "egen" kyrka i Rom som kardinalen förväntas besöka "några gånger per år vid större högtider".
  • Det finns idag (uppgift från slutet av juni 2017) 225 kardinaler men av dem är det endast 121 röstberättigade (som är yngre än 80 år och som därmed har rätt att rösta på en eventuellt ny påve).
     

Lucia-sången
Kompositören till den populära Lucia-sången "Natten går tunga fjät..." är okänd (folkmelodi från Sicilien) och svensk text till den är skriven av Arvid Rosén. Källa: julsånger.se 

Länktips
svenskakyrkan.se/internationellt - om svenska kyrkans internationella arbete
svenskakyrkan.se/utbildningsinstitut - finns i Lund och i Uppsala
mhm.lu.se/utbildning - info om kandidatprogram i Komposition & Arrangering på Mah, högskolan i Malmö
svenskakyrkanmalmo.se/st-petri-kyrka/st-petri-kyrka/musik-i-st-petri-kyrka/st-petris-orgel

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.