På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

PTP-psykolog
Spela filmen

PTP-psykolog

En PTP-psykolog är en psykolog som har tagit sin psykologexamen, men ännu inte fått sin legitimation. För att få legitimation ska du först jobba ett år som PTP-psykolog, samtidigt som du får handledning av legitimerat psykolog i minst en 1 timme per vecka. PTP är en förkortning som står för praktisk tjänstgöring som psykolog.

Utbildning

Psykologprogrammet är en yrkesexamen på avancerad nivå och tillhör legitimationsyrken, med 5 års studier på heltid. För att få legitimation krävs även minst ett års heltidstjänstgöring, så kallad praktisk tjänstgöring som psykolog (PTP).

För den som har läst minst sex terminer på Psykologprogrammet finns möjlighet att arbeta som psykologassistent.

Psykologexamen heter på engelska Degree of Master of Science in Psychology.

Rekommenderad grundkunskap finns på gymnasiets Samhällsvetenskapsprogrammet.

Psykologins delområden

Arbets- & organisationspsykologi - studerar individers och arbetsgruppers arbetsrelaterade upplevelser, erfarenheter och handlingar i förhållande till arbetets innehåll och organisering samt individuella förutsättningar. 

Biologisk psykologi - förstå och förklara psykologiska funktioner med hjälp av bakomliggande biologiska skeenden.

Ekonomisk psykologi - ekonomisk relevant beteende med hjälp av teorier och metoder från psykologin.

Emotionspsykologi - studier av känslomässiga reaktioner och tillstånd.

Funktionsvariationspsykologi - studerar varaktiga funktionsnedsättningar ur olika aspekter.

Hälsopsykologi - om kroppslig hälsa och ohälsa.

Idrottspsykologi - forskningsverksamhet där individers idrottsrelaterade upplevelser, reaktioner och handlingar studeras under fysiskt arbete.

Klinisk psykologi - att förebygga, bota och lindra mänskligt lidande och ohälsa.

Kognitionspsykologi - hur människor förstår sin omvärld och sig själva samt hur de utvecklar och använder olika färdigheter.

Kulturell psykologi - om människan i sitt kulturella sammanhang.  

Militärpsykologi - den vetenskapliga psykologins teorier och metoder i militär verksamhet.

Miljöpsykologi - samband mellan egenskaper hos den fysiska miljön och människors psykologiska reaktioner och hur människors handlingar påverkar den fysiska miljön.

Missbrukspsykologi - handlar om riskbruk, missbruk och beroende.

Motivationspsykologi - drivkrafter för och reglering av mänskligt beteende.

Musikpsykologi - människors upplevelser och beteenden i samband med musik.

Neuropsykologi - att förstå och förklara normala och sjukliga psykologiska funktioner med hjälp av bakomliggande skeenden i centrala nervsystemet.

Pedagogisk psykologi - olika aspekter av människors utveckling, förändring och lärande, samt vad som underlättar eller försvårar lärande i en utvecklingsprocess.

Perceptionspsykologi - hur biologiska organismer kan få information om den yttre och inre världen, miljöperception respektive kroppsperception, för att kunna interagera med omvärlden.

Personlighetspsykologi - nedärvda och förvärvade psykologiska strukturer och processer som på ett systematiskt sätt varierar mellan olika individer.

Politisk psykologi - vetenskapliga studier om hur psykologiska faktorer påverkar människors politiska uppfattningar och/eller politiska beteenden.

Psykofysik - forskning om samband mellan fysiska stimuleringar, neuropsykologiska faktorer i kombination med sinnesupplevelser. 

Religionspsykologi - handlar om att beskriva, förstå och förklara religionens psykologiska grunder, beståndsdelar och konsekvenser.

Rättspsykologi - utifrån ett beteendevetenskapligt perspektiv studeras gärningsmän, offer, vittnen, poliser och jurister, samt genom vetenskaplig forskning ta fram kunskap som kan omsättas i polisiära och juridiska sammanhang.

Socialpsykologi - är den del av psykologin som studerar och försöker förklara hur vår sociala omvärld (individer, grupper) påverkar vårt beteende , våra tankar, känslor och handlingar.

Teknikpsykologi - handlar om samspel mellan människor och mer eller mindre komplexa och automatiserade tekniska system.

Utvecklingspsykologi - är inriktad mot att beskriva och förklara såväl psykologiska förändringar som inträffar under hela livsförloppet, som kontinuitet i utvecklingen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

4 Lediga jobb

PTP-psykologer till Region Kronoberg

Arbetsgivare / Ort: REGION KRONOBERG
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 24 January (5 dagar kvar)
Publicerad: 2020-12-11
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
I Region Kronoberg kan du trivas, växa och påverka. Tillsammans arbetar vi för att nå visionen "Ett gott liv i ett livskraftigt län". Vi värnar om att ge goda förutsättningar för psykologens och verksamhetens utveckling och är generös med handledning och vidareutbildning. Efter din PTP-tjänst hos oss kommer du ha fördjupad och bred kompetens. Det finns stora möjligheter att utvecklas vidare i professionen som psykolog inom Region Kronoberg. Inom Region Kronoberg erbjuder vi dig ett gediget PTP-program med stöd från erfarna handledare och studierektorer men också andra professioner som läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster med flera. För hösten 2021 erbjuder vi platser inom följande verksamheter: - Specialistpsykiatrin – 1 plats Allmänpsykiatri enhet 2, 1 plats Äldrepsykiatriska enheten, 1 plats Barn och Ungdomspsykiatrin - Familjehälsan – 1 plats Mödrabarnhälsovården och 1 plats Barn- och ungdomshälsan - Rättspsykiatrin, 1 plats - Vårdcentral – 2 platser privat vårdcentral och 3 platser offentlig vårdcentral Följ länken nedan eller kontakta oss gärna om du vill veta mer eller är intresserad av ett studiebesök i någon verksamhet. https://www.regionkronoberg.se/contentassets/43628aa6aed8457199c2fcc56b5b807e/ptp-psykolog_2021-2022.pdf Vi ser framemot din ansökan! ARBETSUPPGIFTER Som PTP-psykolog hos oss har du intressanta och varierande arbetsuppgifter! Du kommer bland annat att arbeta med konsultation, bedömning, utredning och behandling. Inom ramen för PTP-programmet får du bland annat: - Föreläsningar/utbildningar med olika teman - PTP-träffar med reflektioner och diskussioner rörande rollen som PTP och psykolog - Ramträffar där PTP, handledare och studierektor träffas - Möjlighet till studiebesök KVALIFIKATIONER Du som söker PTP-tjänst hos oss ska ha en examen från psykologprogrammet och vi ser gärna att du har erfarenhet av arbete inom hälso- och sjukvård. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. ÖVRIGT Frågor om hur du ansöker och lägger in ditt CV ställer du direkt till Visma Recruit 0771-693 693. Frågor om specifika jobb besvaras av den rekryterare eller kontaktperson som anges i annonsen. För att skicka in din ansökan, klicka på ansökningslänken i annonsen. Vi undanber oss vänligt men bestämt erbjudanden om annonserings- och rekryteringstjänster i samband med den här annonsen.
Arbetsgivare
REGION KRONOBERG
Ansökan
Ansök senast 24 January (5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

PTP-psykolog BUP Trollhättan

Arbetsgivare / Ort: VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 26 January (7 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-12
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • PTP-psykolog

Om jobbet
NU-sjukvården är en del av Västra Götalandsregionen och är ett av Sveriges större länssjukhus. Vi finns på NÄL (Norra Älvsborgs Länssjukhus) i Trollhättan och Uddevalla sjukhus. Sjukhusets upptagningsområde omfattar 280 000 invånare. Tillsammans är vi cirka 5 400 medarbetare som varje dag arbetar för att ge god och säker specialistsjukvård. Vi finns på västkusten och vårt område erbjuder en varierad natur med både hav, berg, skog och sjö. Starta karriären i Västra Götalandsregionen - vi erbjuder stimulerande arbetsuppgifter på kvalitetscertifierade arbetsplatser. Vi satsar på psykologers utveckling och erbjuder ett sammanhållet PTP-program! Varmt välkommen att söka PTP hos oss! BUP Trollhättan Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i NU-sjukvården består av sex öppenvårdsmottagningar, ett neuropsykiatriskt team, en dygnet runt avdelning för akut/utredning, två utrednings- och behandlingsenheter i dagvård samt en ätstörningsenhet för barn och ungdomar. Kliniken har idag cirka 150 medarbetare bestående av behandlingsassistenter, fritidspedagoger, läkare, sjuksköterskor, kuratorer, psykoterapeuter, specialpedagoger, teamsekreterare, psykologer, dietister och arbetsterapeuter. Öppenvården utgör basen i den barnpsykiatriska specialistverksamheten och är första ledet i vårdkedjan med tillhörande slutenvård och mellanvårdsformer. Vårt uppdrag är att främja psykisk hälsa hos barn och ungdomar i åldrarna 0-18 år tillsammans med deras familjer. Barn och ungdomar med psykisk ohälsa, eller som är i riskzonen för att utveckla psykisk ohälsa, skall upptäckas och erbjudas insatser så tidigt som möjligt. Vi arbetar därför även mycket i samarbete med vårdgrannar som skola, socialtjänst, primärvård, habilitering och barnmedicin. Arbetsuppgifter Som PTP-psykolog kommer du att vara en del av vår arbetsgrupp. Vårt arbete är att göra barnpsykiatriska bedömningar, utredningar och behandlingar. Bedömningar och utredningar sker i överensstämmelse med gemensamt framarbetade mallar, stöddokument och riktlinjer. Behandling kan ges individuellt till barn/ungdom eller till familj/föräldrar. Vi arbetar utifrån olika metoder beroende på ärendets art och vad som bedöms lämpligast i det enskilda fallet. Arbetet sker i nära samarbete med övrig personal. Kvalifikationer Erlagt svensk psykologexamen och redo för att starta sitt PTP-år. Vi förutsätter att du har intresse för barn- och ungdomspsykiatri. Handledning finns enligt gällande krav. Vi förutsätter att du är strukturerad, tydlig, ordningsam och flexibel samt har en vilja att arbeta och ingå i ett team. Vi värdesätter egenskaper som god social kompetens där humor, framåtanda och positivt tänkande är en klar merit. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet och vid egenskaper som en god samarbetsförmåga samt förmåga att arbeta självständigt. Övrigt Tjänsten avser en visstidsanställning med start maj/juni 2021. Vid tillsättning av tjänst inom psykiatrin begär vi alltid utdrag ur misstanke- och belastningsregistret. Denna förfrågan sköts av arbetsgivaren. Intervjuer kommer att ske fortlöpande under hela ansökningstiden. Välkommen med din ansökan! Om Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen finns till för människorna i Västra Götaland. Vi ser till att det finns god hälso- och sjukvård för alla. Vi arbetar för en hållbar utveckling och tillväxt, bra miljö, förbättrad folkhälsa, ett rikt kulturliv och goda kommunikationer i hela Västra Götaland. Ansökan Västra Götalandsregionen ser helst att du registrerar din ansökan via rekryteringssystemet. Om du som sökande har frågor om den utannonserade tjänsten eller av särskilda och speciella skäl inte kan registrera dina uppgifter i ett offentligt system - kontakta kontaktperson för respektive annons. Till bemannings-, förmedlings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings-, förmedlings- och rekryteringsföretag samt andra externa aktörer och försäljare av ytterligare jobbannonser. Västra Götalandsregionen har upphandlade avtal.
Arbetsgivare
VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN
Ansökan
Ansök senast 26 January (7 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

PTP psykolog till barn- och ungdomspsykiatri

Arbetsgivare / Ort: REGION UPPSALA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 1 February (13 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-11
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • PTP-psykolog

Om jobbet
Verksamhetsområde psykiatri Med 8 600 anställda, ca 900 vårdplatser och omfattande öppenvård är Akademiska sjukhuset ett av Sveriges ledande universitetssjukhus. Förutom rollen som länssjukhus är Akademiska leverantör av högspecialiserad vård och betjänar två miljoner människor i Mellansverige. Här på Akademiska sjukhuset tror vi att ärlighet varar längst. Så svart på vitt: Vi vet att tempot är högt och att vi är i behov av fler kollegor. De tjänster som vi erbjuder kräver mycket, men vi som arbetar här vet att jobbet också ger så mycket tillbaka. På Akademiska sjukhuset har du nära till specialistkunskap, forskning, utbildning och engagerade kollegor. Vi arbetar kontinuerligt med förbättring och utveckling, och strävar efter att vara en hälsofrämjande arbetsplats med gott ledarskap och flexibla arbetssätt. Vår verksamhet Sektionen för Barn- och ungdomspsykiatri riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna upp till 18 år och omfattar både öppen- och slutenvård. Affektiva enheten för barn- och ungdomspsykiatri är en öppenvårdsmottagning som tar emot barn och ungdomar med problematik som depression, ångestsyndrom som till exempel PTSD och OCD, självskadebeteende, bipolärt syndrom och psykos. Vår enhet består av fem team där två är affektiva team som behandlar personer med depression och ångest. De tre övriga teamen är specialistteam ett bipolär- och psykosteam, ett DBT team och en könsidentitetsmottagning. På mottagningen finns även en grupp som behandlar personer med missbruk och samtidig psykiatrisk problematik. Vi söker nu en PTP psykolog till ett av våra affektiva team. Ditt uppdrag I det affektiva teamet möter du patienter med problematik som depression, social fobi, generaliserad ångest och PTSD. Du kommer framförallt att arbeta med behandling, individuellt såväl som i grupp, och med bedömningar. Arbetet är teambaserat, där flera professioner ofta samarbetar i ett ärende. Fokus är patienten i dess kontext varför samverkan med familj, skola, socialtjänst och övriga vårdgrannar är en naturlig del av arbetet. Som PTP psykolog får du en handledare. Du får också regelbunden KBT handledning och möjlighet finns till handledning i tfKBT. Mottagningen eftersträvar att arbeta evidensbaserat och utifrån standardiserade vårdprocesser. Vi ser gärna att du är intresserad av att arbeta med utvecklingsfrågor då vi arbetar med att utvecklas som mottagning. Då vi verkar på ett universitetssjukhus förekommer både interna och externa utbildningar. Dina kvalifikationer Du sätter alltid patienten i fokus, är ansvarstagande och motiverad i ditt arbete. Du har KBT som inriktning. Förutom detta är du en engagerad och positiv kollega som bidrar till en god arbetsmiljö. Har du detta kombinerat med nyfikenhet och noggrannhet kan du vara rätt för oss. Vi erbjuder Vi erbjuder en visstidsanställning, ett år, på heltid, med tillträde snarast. Vi finns på Märstagatan 7 men i maj 2021 kommer vi att flytta tillbaka till våra lokaler på Kungsgatan. Arbetstiden är förlagt dagtid mån-fre. Inför tillsättning kommer utdrag från Misstanke- och belastningsregister att tas. ? Hos oss får du förmåner som gör skillnad, läs om dem här (https://regionuppsala.se/jobba-hos-oss/bli-var-nya-kollega/formaner/). Vill du veta mer? Enhetschef Susanna de Connick 018-617 16 06 Facklig kontaktperson nås via växeln 018-611 00 00 Vill du jobba med oss? Välkommen med din ansökan via länken nedan. Region Uppsala värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet. Denna rekrytering sker helt genom Region Uppsalas försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Arbetsgivare
REGION UPPSALA
Ansökan
Ansök senast 1 February (13 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

PTP-psykolog med KBT-inriktning till smärtcentrum

Arbetsgivare / Ort: REGION UPPSALA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 11 February (23 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-14
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • PTP-psykolog

Om jobbet
Verksamhetsområde rehabilitering och smärtcentrum Med 8 600 anställda, ca 900 vårdplatser och omfattande öppenvård är Akademiska sjukhuset ett av Sveriges ledande universitetssjukhus. Förutom rollen som länssjukhus är Akademiska leverantör av högspecialiserad vård och betjänar två miljoner människor i Mellansverige. Här på Akademiska sjukhuset tror vi att ärlighet varar längst. Så svart på vitt: Vi vet att tempot är högt och att vi är i behov av fler kollegor. De tjänster som vi erbjuder kräver mycket, men vi som arbetar här vet att jobbet också ger så mycket tillbaka. På Akademiska sjukhuset har du nära till specialistkunskap, forskning, utbildning och engagerade kollegor. Vi arbetar kontinuerligt med förbättring och utveckling, och strävar efter att vara en hälsofrämjande arbetsplats med gott ledarskap och flexibla arbetssätt. Vår verksamhet Verksamhetsområdet har två huvudinriktningar: smärta och rehabiliteringsmedicin. Inom sektionen Smärtcentrum sker arbetet både på öppenvårdsmottagning och inneliggande avdelning. Ett huvudfokus är rehabilitering vid långvariga smärttillstånd. Smärtrehabiliteringen är teambaserad med tonvikt på beteendeförändring. Behandlingen är evidensbaserad multimodal smärtrehabilitering med syftet att åstadkomma en höjd livskvalitet, något som visat sig ha god effekt för patientgruppen. Smärtrehabiliteringsverksamheten har sedan slutet av förra året sin bas på Specialistrehabiliteringsenheten i Ultuna där den är samlokaliserad med bland annat team för sömnutredning och rehabilitering vid hjärnskador och neurologiska sjukdomar. Smärtcentrum har också verksamhet i lokaler på Akademiska sjukhusets kärnområde. Inom verksamhetsområdet finns en grupp om sammanlagt ca 20 psykologer. Psykologerna bedriver ett aktivt utvecklingsarbete och verksamhetsområdet har en tydlig forskningsinriktning. Ditt uppdrag I din roll kommer du att arbeta i smärtrehabiliteringsverksamheten i multidisciplinära team. Du arbetar då med t.ex. arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator och läkare. Arbetet ställer krav på både samarbetsförmåga och självständighet. Arbetsuppgifterna består bland annat av bedömning, pedagogiska insatser och behandling för en patientgrupp som lider av långvarig smärtproblematik och konsekvenserna av denna. Detta sker både i grupp och individuellt. Behandlingen är en evidensbaserad multidisciplinär smärtrehabilitering enligt SBU (Statens Beredning för medicinisk Utvärdering). Dina kvalifikationer Vi söker dig som är examinerad psykolog med grundläggande psykoterapiutbildning i KBT. För att lyckas i denna roll behöver du i omgångar kunna jobba mer självständigt (dock naturligtvis under kontinuerlig handledning). Det kan därför också vara bra att ha tidigare erfarenhet av arbete inom vården. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Vi erbjuder Tidsbegränsad anställning som PTP-psykolog på 100% under ett år. Tillträde från feb/mar 2021. Hos oss får du förmåner som gör skillnad, läs om dem här (https://regionuppsala.se/jobba-hos-oss/bli-var-nya-kollega/formaner/). Vill du veta mer? Avdelningschef (psykologer) Jonas Engman 018-617 03 91 e-post: [email protected] Facklig kontaktperson Psykologförbundet nås via växeln 611 00 00 Vill du jobba med oss? Välkommen med din ansökan via länken nedan. Intervjuer och tillsättning sker löpande. Region Uppsala värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet. Denna rekrytering sker helt genom Region Uppsalas försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Arbetsgivare
REGION UPPSALA
Ansökan
Ansök senast 11 February (23 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.