På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

PTP-psykolog
Spela filmen

PTP-psykolog

En PTP-psykolog är en psykolog som har tagit sin psykologexamen, men ännu inte fått sin legitimation. För att få legitimation ska du först jobba ett år som PTP-psykolog, samtidigt som du får handledning av legitimerat psykolog i minst en 1 timme per vecka. PTP är en förkortning som står för praktisk tjänstgöring som psykolog.

Utbildning

Psykologprogrammet är en yrkesexamen på avancerad nivå och tillhör legitimationsyrken, med 5 års studier på heltid. För att få legitimation krävs även minst ett års heltidstjänstgöring, så kallad praktisk tjänstgöring som psykolog (PTP).

För den som har läst minst sex terminer på Psykologprogrammet finns möjlighet att arbeta som psykologassistent.

Psykologexamen heter på engelska Degree of Master of Science in Psychology.

Rekommenderad grundkunskap finns på gymnasiets Samhällsvetenskapsprogrammet.

Psykologins delområden

Arbets- & organisationspsykologi - studerar individers och arbetsgruppers arbetsrelaterade upplevelser, erfarenheter och handlingar i förhållande till arbetets innehåll och organisering samt individuella förutsättningar. 

Biologisk psykologi - förstå och förklara psykologiska funktioner med hjälp av bakomliggande biologiska skeenden.

Ekonomisk psykologi - ekonomisk relevant beteende med hjälp av teorier och metoder från psykologin.

Emotionspsykologi - studier av känslomässiga reaktioner och tillstånd.

Funktionsvariationspsykologi - studerar varaktiga funktionsnedsättningar ur olika aspekter.

Hälsopsykologi - om kroppslig hälsa och ohälsa.

Idrottspsykologi - forskningsverksamhet där individers idrottsrelaterade upplevelser, reaktioner och handlingar studeras under fysiskt arbete.

Klinisk psykologi - att förebygga, bota och lindra mänskligt lidande och ohälsa.

Kognitionspsykologi - hur människor förstår sin omvärld och sig själva samt hur de utvecklar och använder olika färdigheter.

Kulturell psykologi - om människan i sitt kulturella sammanhang.  

Militärpsykologi - den vetenskapliga psykologins teorier och metoder i militär verksamhet.

Miljöpsykologi - samband mellan egenskaper hos den fysiska miljön och människors psykologiska reaktioner och hur människors handlingar påverkar den fysiska miljön.

Missbrukspsykologi - handlar om riskbruk, missbruk och beroende.

Motivationspsykologi - drivkrafter för och reglering av mänskligt beteende.

Musikpsykologi - människors upplevelser och beteenden i samband med musik.

Neuropsykologi - att förstå och förklara normala och sjukliga psykologiska funktioner med hjälp av bakomliggande skeenden i centrala nervsystemet.

Pedagogisk psykologi - olika aspekter av människors utveckling, förändring och lärande, samt vad som underlättar eller försvårar lärande i en utvecklingsprocess.

Perceptionspsykologi - hur biologiska organismer kan få information om den yttre och inre världen, miljöperception respektive kroppsperception, för att kunna interagera med omvärlden.

Personlighetspsykologi - nedärvda och förvärvade psykologiska strukturer och processer som på ett systematiskt sätt varierar mellan olika individer.

Politisk psykologi - vetenskapliga studier om hur psykologiska faktorer påverkar människors politiska uppfattningar och/eller politiska beteenden.

Psykofysik - forskning om samband mellan fysiska stimuleringar, neuropsykologiska faktorer i kombination med sinnesupplevelser. 

Religionspsykologi - handlar om att beskriva, förstå och förklara religionens psykologiska grunder, beståndsdelar och konsekvenser.

Rättspsykologi - utifrån ett beteendevetenskapligt perspektiv studeras gärningsmän, offer, vittnen, poliser och jurister, samt genom vetenskaplig forskning ta fram kunskap som kan omsättas i polisiära och juridiska sammanhang.

Socialpsykologi - är den del av psykologin som studerar och försöker förklara hur vår sociala omvärld (individer, grupper) påverkar vårt beteende , våra tankar, känslor och handlingar.

Teknikpsykologi - handlar om samspel mellan människor och mer eller mindre komplexa och automatiserade tekniska system.

Utvecklingspsykologi - är inriktad mot att beskriva och förklara såväl psykologiska förändringar som inträffar under hela livsförloppet, som kontinuitet i utvecklingen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

Lediga jobb

PTP-psykolog till Capio Vårdcentral Sävja i Uppsala

Arbetsgivare / Ort: Capio Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 1 August (20 dagar kvar)
Publicerad: 2020-06-14
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Om jobbet
Capio Närsjukvård erbjuder primärvård inom allmänmedicin och specialistsjukvård på uppdrag av 13 landsting och regioner. Vi har mottagningar på drygt 100 platser från Ystad i söder till Umeå i norr. Utöver ett brett utbud av tjänster inom primärvård erbjuder vårdcentralerna närliggande tjänster som exempelvis barnhälsovård och mödravård, arbetsterapi och fysioterapi. Dessutom erbjuds specialistsjukvård inom bland annat urologi, kardiologi, allmänkirurgi och ortopedi vid ett flertal av Capio Närsjukvårds enheter. Capio Vårdcentral Sävja är en medelstor vårdcentral belägen i ljusa fina lokaler. Vi finns i södra delen av Uppsala med goda busskommunikationer från centrum. Vi är totalt 34 medarbetare i 11 olika professioner som erbjuder ett komplett primärvårdsutbud till våra 10 000 listade patienter. Vi har ett nära samarbete med kommunen på våra äldreboenden och i hemsjukvården och vi är en del av Sävjas Familjecentral och Ungdomsmottagning. Förmågor och färdigheter Personlig mognad Flexibel Stabil Samarbetsförmåga Muntlig kommunikation Strukturerad Problemlösande analysförmåga Capio är en nordisk vårdgivare som erbjuder ett brett och högkvalitativt vårdutbud inom medicin, kirurgi och psykiatri genom sina sjukhus, specialistkliniker och vårdcentraler i Sverige, Norge och Danmark. Den fysiska vården kompletteras med digitala tjänster och verktyg som möjliggör att patienten får hjälp digitalt när det är möjligt och fysiskt när det behövs. Sedan november 2018 är Capio en del av Ramsay Santé, en ledande europeisk vårdgivare med totalt 36 000 medarbetare i sex länder. För mer information om Capio och Ramsay Santé besök www.capio.se och www.ramsaygds.fr. Vi undanber oss vänligt men bestämt all direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Arbetsgivare
Capio Sverige AB
Ansökan
Ansök senast 1 August (20 dagar kvar)

Ansök här
Visa mer


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.