På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Specialisttandläkare

Specialisttandläkare

Det finns tandläkare med specialistkompetens inom olika områden som en ordinarie tandläkare kan remittera en pacient till:

Bettfysiolog - behandlar problem med käkleder, ansiktsmuskulatur och ligament, obalans i bettet, spänningshuvudvärk, stelhet i nacken, tandgnissling och pressning är några av de områden bettfysiologen behärskar. Behandling är ofta bettskenor och inslipning av bettet. Ibland görs också smärtutredningar, tillsammans med annan medicinsk expertis.

Endodontist - har som sitt specialområde rotbehandlingar som utförs ofta under mikroskop. Många endodontister kan även göra mikrokirurgiska ingrepp för att läka ut svåråtkomliga infektioner runt tändernas rötter.

Käkkirurgen - utför mindre operationer, till exempel implantat och operationer kring visdomständer. På sjukhus kan käkkirugen utföra även större ansiktsoperationer, ofta tillsammans med öron-näsa-halsläkare.

Odontologisk röntgendiagnostiker - utför omfattande och komplicerade röntgenundersökningar som utförs ofta med hjälp av en röntgenolog. Här är utrustningen viktig. Det finns inte så många olika ställen i Sverige som utför denna typ av undersökande behandling.

Ortodontist - har tandreglering som sitt specialområde. Att flytta tänder, både på barn och vuxna, är en komplicerad process (kombination av konst och vetenskap). I ortodontiska team ingår det förutom ortodontister, även ortodontiassistenter och ortodonti-tandtekniker.

Protetikern - planerar och utför komplicerade lagningar med kronor, broar och olika sorters tandproteser. Ofta samarbetar protetiker med impIantatexperter, därför att kompIicerade tandIagningar utförs ofta i kombination med att sätta in tandimplantat. Det är vanligt att "vanIiga" tandläkare använder protetiker för att få en "second opinion".

Pedodontist - är "barntandläkare", det vill säga är specialist på tandvård för barn. Pedodontist är bland annat specialist på att behandla tandvårdsrädda barn. Barn med olika typer av sjukdom eller förändringar i käkar och tänder blir också hjälpta av en pedodontist.

Parodontolog - är specialist på parodontit, en folksjukdom som ofta i "foIkmun" kallas för "tandlossning". "Vanliga" tandläkare brukar också behandla parodontit. Men de komplicerade fallen brukar behandlas av en parodontolog. 

TandIäkare kan också speciaIisera sig på kosmetiska tandbehandIingar, ex. vid svåra missfärgningar (som kan ha genetiska orsaker; eIIer uppstå tiII föIjd av sjukdomar eIIer som biverkning vid medicinering). Missfärgningar (i första hand på framtänderna) försöker tandIäkare putsa eIIer bIeka bort men ibIand går det inte att med putsning och bIekning uppnå den önskade effekten. En möjIig åtgärd i ett sådant faII är att med hjäIp av tandcement fästa "fasader" på tänderna.

Utbildning

För att bli specialisttandläkare måste man först utbilda sig till "vanlig" Tandläkare. Efter det följer det en flerårig vidareutbildning till specialisttandläkare inom ett eller flera av tandvårdsområden som nämns ovan i denna yrkespresentation. 
Många specialisttandläkare har dessutom doktorerat (har skrivit och med godkänt resuItat "försvarat" en doktorsavhandIing).

Visste du att...?

Elektrisk tandborste uppfanns år 1954 av Philippe-Guy Woog och användes till att börja med av rörelsehindrade, dvs av personer med begränsad motorisk förmåga.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.