På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tandhygienist
Spela filmen

Tandhygienist

Som tandhygienist arbetar du med att förebygga och behandla sjukdomar i munhålan, speciellt karies och tandlossning, samt att motivera patienten att hålla sina tänder och tandkött friskt. Tandhygienist är ett Legitimationsyrke.

Tandhygienisten arbetar med att putsa och polera tänderna, ta saliv- och bakterieprov, ta bort tandsten och andra beläggningar på tänderna samt att ta bort överskott av fyllning vid lagning. I samband med behandling kan du också ge smärtlindring.

Tandhygienister arbetar inom offentlig vård eller privat vård, som anställda eller som egna företagare. Du kan också arbeta med specialisttandvård som till exempel tandreglering, barntandvård eller tandlossning. Det finns även tandhygienister som arbetar med uppsökande verksamhet vid barnavårdscentraler och inom äldreomsorgen. 

Utbildning

Tandhygienistprogrammet finns vid flera lärosäten (universitet/högskolor) på olika orter i Sverige. Programmens längd varierar, det finns 2-åriga program (120 högskolepoäng) och 3-åriga program (180 högskolepoäng). 

Inom tandhygienistutbildningen finns två olika examina:

  • Tandhygienistexamen – Higher Education Diploma in Dental Hygiene (120 hp)
  • Kandidatexamen i oral hälsa - Degree of Bachelor of Science in Oral Health (180 hp).

Efter avslutad kandidatexamen i odontolgisk profylaktik kan det finnas möjlighet att fortsätta studera för magisterexamen i Odontologisk profylaktik.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.