På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tandhygienist
Spela filmen

Tandhygienist

Tandhygienister, som i Sverige är ett av de så kallade "legitimationsyrken", arbetar för att människor ska ha en god munhälsa. I yrket ingår att förebygga och behandla sjukdomar i munhålan, speciellt karies och tandlossning, och att motivera patienten till att bibehålla friska tänder och ett friskt tandkött. I Sverige är tandhygienist ett av de så kallade Legitimationsyrken.

Som tandhygienist undersöker du munhålan. Du tar saliv- och bakterieprov, tar bort tandsten och andra beläggningar på tänderna. Du tar också bort överskott av fyllning, putsar och polerar. I samband med behandling kan du också ge smärtlindring.

Tandhygienister arbetar inom offentlig vård eller privat vård, som anställda eller som egna företagare. De kan också arbeta med specialisttandvård som till exempel tandreglering, barntandvård eller tandlossning. Det finns även tandhygienister som arbetar huvudsakligen med uppsökande verksamhet t.ex vid barnavårdscentraler och inom äldreomsorg. 

Fluortant
Tandhygienisterna kan även ha kontakt med barn i förskolan och skolan, där de berättar om tandvård och tandhälsans betydelse och lär ut hur man ska ta hand om tänderna; de kan också sköta lackning och fluorsköljning. Även tandsköterskorna kan arbeta som fluortanter.

Utbildning

Eftersom yrket hör till de så kallade "reglerade yrken" (Legitimation från Socialstyrelsen krävs för att kunna arbeta som tandhygienist), ställs det strikta krav på utbildningen.
Tandhygienistprogrammet finns vid flera lärosäten (universitet/högskolor) på olika orter i Sverige. Programmens längd varjerar: det finns tvååriga program (120 högskolepoäng) och treåriga program (180 högskolepoäng). 

Inom tandhygienistutbildningen finns, alltså i Sverige idag (uppgift från januari 2019) två olika examina:
tandhygienistexamen – Higher Education Diploma in Dental Hygiene (120 hp)
och
kandidatexamen i oral hälsa - Degree of Bachelor of Science in Oral Health (180 hp). Akademisk nivå uppnås efter genomfört program med 180 hp.
Studenterna som antas till det 3-åriga tandhygienistprogrammet kan efter 2 år ta ut en yrkesexamen som tandhygienist samt söka en legitimation hos Socialstyrelsen för att börja arbeta. Det 3;dje året är ett fördjupnings år med examensarbete för att kunna få ut en kandidatexamen i oral hälsa.
Det är numera vanligt att arbetsgivarna önskar att en tandhygienist har läst det sista fördjupnings året och vissa arbetsgivare kan t.ex ha det som krav för anställning av tandhygienister. Det har sedan ett tag legat ett förslag hos regeringen på att tandhygienistprogrammet ska utökas till att bli 3 år i framtiden men det är inte klart ännu (december 2016).
Tandhygienistföreningen arbetar aktivt för att utbildningen ska bli 3-årig. Efter utbildningen finns det ett flertal kurser man kan läsa. Som tandhygienist med 180 hp kan man även välja den akademiska vägen med magisterprogrammet, och forskarutbildningar.
Vid Umeå Universitet finns påbyggnadsutbildning för tandhygienister: ett års utbildning i Oral hälsa som ges på heltid (60 högskolepoäng). Behörighet till påbyggnadsutbildning får man om man har den kortare tandhygienistutbildningen á 120 högskolepoäng. Det finns också en fristående klinisk handledningskurs för tandhygienister att söka på Umeå Universitet.

Efter avslutad kandidatexamen i odontolgisk profylaktik kan det finnas möjlighet att fortsätta studera för magisterexamen i Odontologisk profylaktik.

Visste du att...?
Svenskarna äter 17 kilo godis per person och år, mest i världen och dubbelt så mycket godis som genomsnittet för boende i EU, Europeiska Unionen. Källa: svd.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.