Protetiker

Protetiker

Protetiker är specialisttandläkare som planerar och utför komplicerade lagningar med kronor, broar och olika sorts tandproteser.

Som protetiker är du tandläkaryrkets arkitekt och ingenjör, vilket innebär att du arbetar med stora tandrekonstruktioner. Patienternas tänder kan vara i så dåligt skick att det krävs omfattande behandlingar som förändrar hela bettet. 

Det här är ett yrke där nya behandlingsmetoder testas och där digital teknik blir allt viktigare. Det handlar om att hitta alternativa lösningar där du utgår från varje patients unika situation. Eftersom dessa behandlingar kan ta flera år har du mycket patientkontakt.

Protetikern samarbetar även med andra specialister och allmäntandläkare inför komplicerade behandlingar i kombination med implantat. Det är också vanligt att en allmäntandläkare använder protetikern för att få en second opinion, vilket innebär att du blir tillfrågad som expert.

Utbildning

De flesta som arbetar inom det här yrket har en tandteknisk eller en annan form för hög-estetisk/teknisk utbildning. För att bli protetiker, behöver du först bli legitimerad tandläkare och därefter vidareutbilda dig till specialisttandläkare.

Det krävs minst två års erfarenhet som allmäntandläkare för att söka in på utbildningen i oral protetik, men om du har arbetat fler år är det meriterande. Sök gärna en meriteringstjänst eller jobb som assistenttandläkare efter ett par år innan du vidareutbildar dig till protetiker. 

Länktips

 • kunskapsguiden.se  - för dig som arbetar med hälsa, vård- och omsorg
 • sfop.se - Svensk Förening för Oral Protetik (SFOP) arbetar med vetenskap, utbildning och kliniska frågor inom protetik
Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  20 Lediga jobb som protetiker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.