På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ansiktsprotetiker

Ansiktsprotetiker

Ansiktsprotetiker är experter på ansiktsproteser. Som ansiktsprotetiker tillverkar och utprövar du kosmetiska ansiktsproteser. 

Ansiktsprotetiker arbetar med fokus på både estetik och funktion. Funktionen är svårast att återskapa/ersätta. Ett friskt människoansikte är med hjälp av stora och små muskler och nerver som finns i ansikte och i huvudet och nacken kapabel att skapa ca 4 000 olika ansiktsuttryck. Stor vikt lägger ansiktsprotetiker i sitt arbete vid varje patients individuella behov och önskemål.

Svenska ansiktsprotetiker brukar ingå som medlemmar i SKAR - Skandinavisk förening för Käk- och Ansiktsrehabilitering och delta i svenska och internationella kongresser för anaplastologer, ansiktsprotetiker och okularister. 

Som patient eller läkare bör man kontrollera att den som tillverkar ögon- eller ansiktsprotesen är behörig och har korrekt utbildning samt är registrerad hos Läkemedelsverket som auktoriserad tillverkare av medicintekniska produkter och uppfyller kraven i Medicintekniska förordningen SFS-1993:584 och SOSFS:1994:20.

Utbildning

De flesta som arbetar inom det här yrket har en tandteknisk eller en annan form för hög-estetisk/teknisk utbildning. På gymnasiet rekommenderas det i första hand VO, Vård- och omsorgsprogrammet.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.