Ortopedingenjör
Spela filmen

Ortopedingenjör

Ortopedingenjör tillhör ett av Sveriges legitimationsyrken. Som ortopedingenjör använder du dina tekniska och biomekaniska kunskaper för att hjälpa människor med funktionsnedsättningar. 

Ortopedingenjörer provar ut, anpassar, konstruerar och tillverkar hjälpmedel som sitter utanpå kroppen och ersätter eller stödjer någon kroppsdel. Det är till stor del ett praktiskt arbete som också innebär många kontakter med människor.

Utbildning

Utbildning till ortopedingenjör finns på det treåriga ortopedingenjörsprogrammet vid Hälsohögskolan inom Jönköpings högskola.

Bra grundutbildning får du på gymnasiets Industritekniska programmet, Teknikprogrammet eller på Vård- och omsorgsprogrammet.

Framtidsutsikter

Efterfrågan på Ortopedingenjörer är relativt hög men ofta söker man personer med denna kompetens inom egna kanaler och plattformar, alltså inte via Arbetsförmedlingens jobbannonser.

Arbetsplats

Ortopedingenjörer arbetar på ortopedtekniska avdelningar i privata företag eller i sjukvården.

Visste du att...?

... SMS livräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län. Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30%.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  14 Lediga jobb som ortopedingenjör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.