
Linn tog examen 2023 och har jobbat som Ortopedingenjör på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg över ett år.
Linns väg till Ortopedingenjörsyrket har inte varit spikrak, men intresset för teknik och praktiskt arbete finns med från gymnasiet, där hon läste Estetiskt programmet med inriktning bild och form. Hon läste även extrakurser i naturvetenskap och matematik på gymnasiet.
Efter studenten testade Linn på lite olika arbeten, bland annat inom vården. Hon fick blodad tand för att fortsätta inom sjukvården, men var inte redo att släppa teknikspåret heller. Inom sjukvården sökte hon därför efter yrken med teknikkoppling och tittade på allt - från sjukhusfysiker till tandtekniker. Det som dock vann var yrket ortopedingenjör, där kombinationen av att träffa patienter, det tekniska arbetet samt den goda arbetsmarknaden var faktorer som bidrog till valet.
Vägen till ortopedingenjörsprogrammet
Linn hade dock inte rätt behörighet att söka ortopedingenjörsprogrammet, hon läste då ett naturvetenskapligt basår, vilket gav henne den behörighet hon behövde för att komma in på ortopedingenjörsprogrammet.
Att bara säga EN sak som var rolig under utbildningen har Linn svårt med, hon berättar att det var en mix av många saker som hon tycker är roligt. Teorin med grundläggande mekanik, sjukdomslära och anatomi samt de praktiska momenten där man fick testa den teori man lärt sig och se hur den fungerar i praktiken.
Praktiken ledde till arbete
Linn gjorde sin praktik på Ortopedtekniska avdelningen på Sahlgrenska i Göteborg där hon också fick erbjudande om arbete.
Sitt arbete idag beskriver Linn som en blandning mellan sjukvård och verkstad, där man behöver använda sin ortopedtekniska problemlösningsförmåga för att hjälpa patienterna.
I början arbetade hon mycket med inlägg och skor, efter en tid utökades sysslorna till vissa typer av ortoser och att bemanna jourverksamheten som avdelningen ansvarar för.
Stimulerande, utmanande och roligt
Det är aldrig tråkigt på jobbet och om man vill så det finns en god möjlighet att inrikta sig på en viss typ av hjälpmedel eller patientgrupp.
Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg satsar på 3D-printade hjälpmedel
På Linns arbetsplats Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har man också valt att satsa på framtiden genom att 3D-printa ortopedtekniska hjälpmedel. Enhetschefen och ortopedingenjören John Alnemo berättar om deras satsning på egna 3D-printers och den resan de gjort fram till idag.
Idag kan de leverera hjälpmedel till patienter som de själva skriver ut. Eftersom att allt arbete, från modellering till utskriften av hjälpmedlet, kan göras på plats så går det också åt betydligt mindre material och blir mycket mindre svinn jämfört med traditionella tillverkningsmetoder.
För ungefär 2,5 år sedan skrev de ut sina första provexemplar till ca 10 patienter och sedan dess har det varit både framsteg och svårigheter i tillverkningsmetoden. Gudbjörg, som är både ortopedingenjör och CAD-konstruktör, har varit med hela resan och berättar om svårigheterna att hitta godkända material som uppfyller de krav de själva ställer på funktionerna med ortosen. En annan svårighet är att många som arbetade med 3D-printing inte delar med sig av sina kunskaper, vilket gjorde att Sahlgrenska och Borås ortopedtekniska avdelningar fick testa sig fram från grunden.
Idag har Sahlgrenska egna skrivare och man har också hittat rutiner som fungerar och som gör att de har en reproducerbar tillverkning av nattortoser och man har också lämnat teststadiet av 3D-printingen.
“Den begränsande faktorn idag är skrivarna, men vi har nya större skrivare på gång nu under 2025” berättar John.
Nya projekt och mål
Ett nytt projekt för John och Gudbjörg startar precis upp och det första målet är att säkra egna produktionen på Sahlgrenskas ortopedtekniska avdelning, men i framtiden hoppas de även kunna hjälpa 3D-kompetenscenter, som finns på Sahlgrenska, att skriva ut produkter till dem och kanske även i framtiden kunna hjälpa andra ortopedtekniska avdelningar, inom region Västra Götaland, med 3D-printade ortoser.