Hjälpmedelstekniker

Hjälpmedelstekniker

En hjälpmedelstekniker hjälper människor med funktionshinder att klara sin vardag. Ett stort intresse både för människor och teknik är viktigt när man arbetar med service, underhåll och anpassning av olika hjälpmedel. Det kan vara hjälpmedel för förflyttning eller specialanpassning av ett kontor. 

Hjälpmedelsteknikerns arbetsplats är verkstaden, men de som sysslar med service tillbringar en stor del av arbetstiden ute hos de kunder som använder hjälpmedlen. 

Eftersom många hjälpmedel har en komplex uppbyggnad med både mekanik och elektronik har du stor nytta av att ha en bred kompetens inom det tekniska området. Minimikravet brukar vara verkstadsteknisk gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning och/eller arbetslivserfarenhet som visar tekniskt kunnande som arbetsgivaren bedömer vara tillräckligt.

Utbildning

En bra grundkompetens finns på flera av gymnasieskolans program.

Passande utbildningar inom industriteknik eller elektronik kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Utbildningar för högskoleingenjörer i elektronik och datateknik finns på flera platser i landet. Efter att ha arbetat som tekniker / ingenjör i tre år kan du ansöka om certifiering i hjälpmedelsteknik.

Arbetsplats

Som hjälpmedelstekniker är du antingen anställd av ett företag som tillverkar och utvecklar hjälpmedel eller vid någon av landets hjälpmedelscentraler. En del hjälpmedelscentraler drivs idag av privata företag på uppdrag av en kommun eller sjukvårdsregion.

Visste du att...?

... Aina Wifalk (1928-1983) var kurator och uppfinnare av rollatorn. Aina Wifalk tog aldrig något patent på rollatorn då hon ville att så många som möjligt skulle ha tillgång till den.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.