En hjälpmedelstekniker hjälper människor med funktionshinder att klara sin vardag. Ett stort intresse både för människor och teknik är viktigt när man arbetar med service, underhåll och anpassning av olika hjälpmedel. Det kan vara hjälpmedel för förflyttning eller specialanpassning av ett kontor.
Hjälpmedelsteknikerns arbetsplats är verkstaden, men de som sysslar med service tillbringar en stor del av arbetstiden ute hos de kunder som använder hjälpmedlen.
Eftersom många hjälpmedel har en komplex uppbyggnad med både mekanik och elektronik har du stor nytta av att ha en bred kompetens inom det tekniska området. Minimikravet brukar vara verkstadsteknisk gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning och/eller arbetslivserfarenhet som visar tekniskt kunnande som arbetsgivaren bedömer vara tillräckligt.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
En bra grundkompetens finns på flera av gymnasieskolans program.
Passande utbildningar inom industriteknik eller elektronik kan finnas inom Yrkeshögskolan.
Utbildningar för högskoleingenjörer i elektronik och datateknik finns på flera platser i landet. Efter att ha arbetat som tekniker / ingenjör i tre år kan du ansöka om certifiering i hjälpmedelsteknik.
Arbetsplats
Som hjälpmedelstekniker är du antingen anställd av ett företag som tillverkar och utvecklar hjälpmedel eller vid någon av landets hjälpmedelscentraler. En del hjälpmedelscentraler drivs idag av privata företag på uppdrag av en kommun eller sjukvårdsregion.
Visste du att...?
... Aina Wifalk (1928-1983) var kurator och uppfinnare av rollatorn. Aina Wifalk tog aldrig något patent på rollatorn då hon ville att så många som möjligt skulle ha tillgång till den.
Länktips
- försäkringskassan.se - för dig med funktionsvariation
- Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet
- ergonomisällskapet.se
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret