På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Transplantationskoordinator

Transplantationskoordinator

På Transplantationscentra utförs transplantationer av alla typer av organ: bland annat av hjärta, lunga, lever, njure, bukspottkörtel och tarm. Både barn och vuxna patienter behandlas. De flesta får organ från avlidna donatorer, men i vissa fall kan transplantation med levande givare också göras.

Det finns ca 830 personer i Sverige idag som är i stort behov av organdonation /uppgift från november 2017/.
Det dör tyvärr ca en person i Sverige per vecka i väntan på att få en organ.

Genomförandet av en organdonation/transplantation kräver en mycket stor organisation med ett stort antal personer direkt eller indirekt involverade.  En person som donerar organ måste vara medicinskt lämpad som donator. Förfrågningar från och om de potenciella organdonatorer behandlas konfidentiellt.

Transplantationskoordinatorn ansvarar för och samordnar organdonationer med efterföljande transplantationer samt är arbetsledare genom hela donationsprocessen.
I hans/hennes arbetsuppgifter ingår det bland annat att:

- Inhämta medicinska & andra uppgifter om donation
- Mobilisera donationer & transplantationer
- Samordna transporter
- Tidsmatcha- donationer till transplantationer
- Medfölja vid all organhämtning
- Vara behjälplig så att alla legala krav inför donation är uppfyllda.

Transplantationskoordinatorerna ansvarar dessutom för uppföljning & statistik av donationsverksamheter. Skiftarbete ingår efterson verksamheten är uppbyggd med 24 timmars jourverksamhet.

Transplantationskoordinator samarbetar med många olika intensivvårdsavdelningar både i Sverige och utomlands. Det finns ett skandinaviskt och europeiskt samarbete för utbyte av organ som innebär resor nationellt och internationellt med flyg och marktransporter. Långa arbetspass är förekommande.

Utbildning av sjukvårdspersonal i hela upptagningsområdet är en annan viktig arbetsuppgift, som transplantationskoordinatorer har & omfattar alla aspekter av organdonation. Arbetet innebär även att representera yrkeskåren i olika multidisciplinära grupper inom området.

Kvalifikationer
Legitimerad sjuksköterska och specialistutbildad inom anestesi/operation/intensivvård alternativt annan utbildning som arbetsgivaren bedömer relevant för tjänsten. Flera års erfarenhet som sjuksköterska krävs, samt erfarenhet av transplantation eller vård av donator.
Man behöver även ha goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift samt i datorkunskap samt att man har stor datorvana.
Meriterande för den som söker jobb som transplantationskoordinator är att man har tidigare erfarenhet av arbete på IVA (Intensivvårds avdelning) eller inom transplantation. Erfarenhet från beredskaps- eller jourarbete är också meriterande.

Personliga egenskaper
Mycket god samarbetsförmåga, flexibilitet, stresstålighet, förmåga till självständigt arbete och innovativt tänkande.

Att tänka på
Skiftarbete ingår. Långa pass med övertid kan förekomma. Arbete kan periodvis vara mycket psykiskt påfrestande.

Visste du att...?
I Sverige doneras det ca 17 organer per tusen invånare per år (2018 var det 188 personer i Sverige som donerade sina organ); och siffran är relativt låg (jämför med att det i Finland doneras 22 organ; i Norge - 23 st och i Spanien hela 36 organ, dvs mer än dubbelt så många).

Den 19 april 2019 levererades ett organ (en njure) för första gången någonsin med en specialbyggd drönare, för att göra en transplantation. Källa_ University of Maryland i USA.

Det finns flera sätt att anmäla sin vilja att bli organdonator. Alla de nedan nämnda sätt är lika giltiga; det är den senaste uppgiften som gäller. Så här kan du göra:

• Anmäl dig till Donationsregistret
• Informera dina närmaste
• Fyll i ett donationskort.

Läs mer på livsviktigt.se där du även kan göra din anmälan.

Lönehöjning för arbete på "obekväm arbetstid"
Ersättning för OB (obekväm arbetstid) för vårdpersonal höjdes år 2018 med 15% och en annan höjning - från år 2019, med 23% gör att man får ca 600 kr per månad mer i "lönekuvertet". Höjningen omfattar dock inte läkare. Källa: svt.se/nyheter.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.