På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kostrådgivare

Kostrådgivare

Har du stort intresse för kost och hälsa och vill hjälpa människor att ändra sina kostvanor för att må bättre? I så fall kan yrket kostrådgivare vara ett yrke för dig. Kostrådgivare coachar, inspirerar och på olika sätt hjälper människor till ett bättre, mer hälsosamt, liv. Du arbetar med hälsovägledning genom att sätta mål för att hjälpa människor att komma i form och börja må bättre.

Kostrådgivare behöver ha djupa kunskaper och insikter inom områden nutrition och näringslära. I takt med att allt fler människor blir medvetna om hur mycket kosten betyder för hälsan och välmåendet, ökar efterfrågan på rådgivare och personal med kompetens inom områden som träning, motion, näringslära och hälsa.

Inom området kost / näringslära finns det många olika inriktningar och kostrådgivare kan specialisera sig på en eller flera näringsinriktningar, eller vara en generalist som har kunskaper om många olika inriktningar. 

Utbildning

Många kostrådgivare är i grunden utbildade dietister.

Dietister utbildas vid universitet. Dietistprogrammet är en treårig yrkesutbildning som omfattar 180 hp. Kostvetenskap, dietetik och klinisk nutrition utgör utbildningens huvudområden. Det finns också möjlighet att ta en masterexamen. Utbildningen finns vid flera lärosäten.

En bra grund får du på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet samt på Vård- och omsorgsprogrammet. Även Ekonomiprogrammet ger en bra grund.

Arbetsplats

Du kan kombinera arbete som kostrådgivare och som ex. hälsopedagog eller med annat arbete inom hälso- och sjukvård eller socialtjänsten. 

Det är vanligt att för att starta eget företag inom området. Därför är det också värdefullt med goda kunskaper inom ekonomi, bokföring och marknadsföring.

Visste du att...?

... det är miljövänligt att äta vegetariskt, att producera ett kilo kött ger lika mycket koldioxidutsläpp som att köra bil 25 mil.

För hälsans skull bör man helst äta fisk och för övrigt mycket frukt och grönsaker. Genom grönsakerna får vi oss bland anat fibrer och via fisk- och skaldjursprodukter får vi de hälsosamma och nyttiga fettsorterna. 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.