På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kostrådgivare

Kostrådgivare

Har du stort intresse för kost och hälsa och vill hjälpa människor att ändra sina kostvanor för att må bättre? I så fall kan yrket kostrådgivare vara ett yrke för dig!

Kostrådgivare coachar, inspirerar och på olika sätt hjälper människor till ett bättre, mer hälsosamt, liv. Hen arbetar, alltså, med hälsovägledning med mål att hjälpa människor att komma i form och/eller bli av med vissa sjukdomar och börja må bättre.

Man kan kombinera arbete som kostrådgivare och som ex. hälsopedagog eller med annat arbete inom hälso- och sjukvård eller inom det "sociala fältet".

Kostrådgivare behöver ha djupa kunskaper och insikter inom områden nutrition och näringslära. I takt med att allt fler människor blir medvetna om hur mycket kosten betyder för hälsan och välmåendet, ökar efterfrågan på rådgivare och personal med kompetens inom områden träning/motion/näringslära/hälsa.

Inom området kost/näringslära finns det många olika inriktningar (exempelvis GI-metoden & LCHF-"dieten") och kostrådgivare kan specialisera sig på en eller flera näringsinriktningar, eller kan vara en "generalist": ha kunskaper "på bredden", dvs täcka med sin kompetens alla de olika inriktningar.

Utbildning

Många kostrådgivare är "i botten" utbildade dietister och det är också vanligt att för att jobba som kostrådgivare, behöva starta eget, dvs bli egenföretagare. Därför behöver man allt som oftast även ha goda kunskaper inom ekonomi, bokföring och marknadsföring.

Visste du att...?

  • Det är miljövänligt att äta vegetariskt (att producera ett kilo kött innebär göra lika mycket koldioxiutsläpp som att köra bil 25 mil, 250 km).
  • För hälsans skull bör man helst vara "fisk-vetegarian", dvs äta fisk och för övrigt mycket frukt och grönsaker. Genom grönsakerna får vi oss bland anat fibrer och via fisk- och skaldjursprodukter - de hälsosamma/nyttiga fettsorterna. Grönsaker bör man äta både korta och okokta och komplettera med "fullkornsprodukterna" som råris och kenya.
  • Svenskarna åt under året 2017 ca 2,2 kg kött mindre per person jämfört med året innan. Källa: jordbruksverket.se.

Var god se även information om andra yrken, förslagsvis om yrken: Hälsorådgivare, Hälsoutvecklare, Hälsopedagog, Matinformatör, Nutritionist, Idrottsnutritionist och Nutritionsepidemiolog.

Länktips
http://instituteofholisticnutrition.com - The Institute of Holistic Nutrition i Kanada.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.