På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Idrottsnutritionist

Idrottsnutritionist

Intresset för träning och friskvård har ökat markant bland befolkningen. Det innebär att det finns ett allt större behov för rätt vägledning, av kompetenta personer med rätt utbildning inom idrottsnutrition, som kan vägleda till en bättre fysisk prestation på både lägre och högre nivå. För att kunna prestera en så optimalt fysisk prestation som möjligt, spelar kosten en väldigt viktig roll i sammanhanget.

Idrottsnutritionist är expert på kostens inverkan på den fysiska prestationen och på hur ett väl individanpassat kostupplägg kan bidra till idrottarens uppsatta mål. Hen har fördjupade kunskaper om kostens betydelse för fysisk prestation, förstår de bakomliggande mekanismerna för hur kost, vätskeintag och måltidsplanering påverkar prestation och återhämtning, kan värdera vilken betydelse måltidsordning, energigivare och kosttillskott har för prestationsförmågan inom olika idrotter och kan därför ge råd bIand annat angående hur idrottare når en ökad fettoxidation under uthållighetsträning, förberedelser inför träning samt under återhämtningsperioder.

Idrottsnitritionist har också speciaIkunskap om hur människans immunsystemet påverkas av träning samt känner tiII hormonernas påverkan på metabolismen vid fysisk aktivitet samt även har kunskap om ätstörningar inom idrotten och hur de kan förebyggas och behandlas på bästa sätt.

Idrottsnutritionister använder sig ofta av kostdataprogram men användandet av ett sådant program kan inte ersätta gedigna kunskaper inom nutrition (det vill säga näringslära) och idrottsvetenskap, som är "ett måste" för att kunna arbeta som idrottsnutritionist.

Var god se även på flera yrkespresentationer ex. Dietist, Kostekonom, Kostvetare, Kostrådgivare, Nutritionist och Idrottsmedicinare.

Du som är intresserad av ämnet idrottsnutrition kan finna intressant för dig information bland annat på svenskidrott.se

Utbildning

De yrkesverksamma idrottsnutritionister har ofta grundutbiIdning som nutritionister, kostrådgivare, dietister eIIer kostekonomer med påbyggnadsutbiIdning inom idrottsnutrition, som ofta finns hos privata utbiIdningsanordnare, där man sjäIv betaIar för att gå utbiIdning samtidigt som man inte har rätt tiII studiemedeI från CSN. Det är en fördel om man också har utbiIdning inom idrottsvetenskap.

Man kan också utbilda sig på andra sätt. T.ex kan det finnas kurser i Idrottsnutrition på högskolenivå, exempeIvis på Umeå Universitet. För att bli behörig till sådana kurser krävs tidigare studier på högskolenivå, vanligtvis godkända studier på högskoIenivå i Kostvetenskap och i Fysiologi.

Visste du att...?
En jordnöt innehåller lika mycket fett som en "kilometer-lång" gurka.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.