På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Idrottsnutritionist

Idrottsnutritionist

Intresset för träning och friskvård har ökat markant. Det innebär att det finns ett allt större behov för rätt vägledning, av kompetenta personer med rätt utbildning inom idrottsnutrition, som kan vägleda till en bättre fysisk prestation på både lägre och högre nivå. För att kunna prestera en så optimalt fysisk prestation som möjligt, spelar kosten en viktig roll i sammanhanget.

Idrottsnutritionist är expert på kostens inverkan på den fysiska prestationen och på hur ett väl individanpassat kostupplägg kan bidra till idrottarens uppsatta mål. Du har fördjupade kunskaper om kostens betydelse för fysisk prestation, förstår de bakomliggande mekanismerna för hur kost, vätskeintag och måltidsplanering påverkar prestation och återhämtning. Viktiga faktorer är uthållighetsträning, förberedelser inför träning samt under återhämtningsperioder.

Idrottsnutritionist har också specialkunskap om hur människans immunsystemet påverkas av träning samt känner till hormonernas påverkan på metabolismen vid fysisk aktivitet, samt har även kunskap om ätstörningar inom idrotten och hur de kan förebyggas och behandlas på bästa sätt. Idrottsnutritionister använder sig ofta av kostdataprogram i kombination med gedigna kunskaper inom näringslära och idrottsvetenskap.

Utbildning

De yrkesverksamma idrottsnutritionister har ofta grundutbildning som nutritionister, kostrådgivare, dietister eller kostekonomer med påbyggnadsutbildning inom idrottsnutrition, som ofta finns hos privata utbildningsanordnare, där har man oftast inte har rätt till studiemedel från CSN.

Det är en fördel om man också har utbildning inom idrottsvetenskap.

Man kan också utbilda sig på andra sätt. Det kan finnas kurser i Idrottsnutrition på högskolenivå. För att bli behörig till sådana kurser krävs tidigare studier på högskolenivå, vanligtvis godkända studier i Kostvetenskap och i Fysiologi.

Visste du att...?

... ca 70% av jordens vuxna befolkning är laktosintoleranta. I några länder, däribland Sverige, har många invånare en mutation som gör att man kan konsumera mjölk och andra produkter som innehåller laktos även i vuxen ålder.

Laktosintolerans betyder att man saknar eller har för lite av en speciell enzym i sina tarmar, ett enzym som ansvarar för att bryta ner mjölksocker.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.