På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Idrottsmassör

Idrottsmassör

Skillnaden mellan en massör och en idrottsmassör ligger i syftet med massagen och vilka mål man har med behandlingar.

Idrottsmassören har en fördjupad kunskap om idrottens villkor på både elit-, bredd- och motionsnivå. Vidare har idrottsmassören en bred kunskap om uppkomstmekanismer vid idrottsskador, undersöknings- och behandlingsmetodik samt rehabilitering. Dessa kunskaper kompletteras med träningslära, fysiska testmetoder, idrottsmetodik och kostens betydelse för prestation.

Massageterapeut/massör
Massageterapeuter (massörer) ofta kan arbeta som idrottsmassörer. De som jobbar som idrottsmassörer kan sägas vara massageterapeuter i grunden och som sedan valt att inrikta sig på jobb inom idrotten. Det finns utbildningar som har denna kombination i utbildningen men det finns också många som utbildat sig till massageterapeuter och sedan valt idrotten som inriktning och via erfarenhet och/eller vidareutbildning skaffat sig de kunskaper som är idrottsspecifika.

Utbildning

Utbildning till idrottsmassör kan finnas hos privata utbildningsanordnare och inom Yrkeshögskolan. Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Vård- och omsorgsprogrammet; man kan också på gymnasiet läsa på ett annat program, ex. Barn- och fritidsprogrammet, inriktning Fritid- och hälsa. Motsvarande förberedande grundutbildning för vuxna kan finnas inom Komvux.

Var god se även information om fler yrken, förslagsvis Fysioterapeut, Idrottsnutritionist, Idrottsmedicinare, Dietist, Massör, Arbetsterapeut och Idrottsvetare.

Visste du att...?
SMSlivräddare
är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Länktips

  • rf.se - Riksidrottsförbundet är svensk idrotts samlande organisation
  • gih.se - Gymnastik- och idrottshögskolan är en specialiserad högskola med inriktning mot fysisk aktivitet, idrott och hälsa
  • framtid.se/yrke/massor - yrkespresentation Massör
  • jobbafrisk.se - webbplatsen Jobba Frisk vill vi öka kunskapen om risken för astma & eksem i arbetslivet & hur man kan förebygga problem
  • rf.se/Allanyheter/idrottensdag
  • fritidsbanken.se - låna sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar
  • sok.se - Sveriges Olympiska Kommittés hemsida.
Visa mer
Visa mindre

10 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.