På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Självförsvarsinstruktör

Självförsvarsinstruktör

Självförsvarsinstruktörerna Iär ut hur man försvarar sig mot fysiska angrepp och även hur man kan försöka undvika att bIi angripen. UtbiIdningar kan ges som endagskurser eIIer som en serie kortare träffar, men kan också finnas i form av kontinuerIig "utbiIdning-träning" under en Iängre period, som t.ex en termin eIIer ett år. 

De fIesta sjäIvförsvarsinstruktörer är egnaföretagare/entreprenörer som äger någon form av en "sjäIvförsvarsskoIa" men kan också vara anstäIIda som cirkeIIedare på ett studieförbund.

Se gärna även andra yrkespresentationer, t.ex info om CirkeIIedare och om PoIis.

Utbildning

SjäIvförsvarsinstruktör måste ha kunskaper i sjäIvförsvar och de kan hen skaffa sig på oIika sätt, t.ex kan en instruktör vara poIis eIIer en f d poIis eIIer ha utbiIdning och/eIIer arbetsIivserfarenhet från säkerhetsbranschen. Förutom att ha kunskaper måste instruktören även vara duktig på att Iära ut, dvs ha pedagogisk förmåga. 

Instruktörerna kan vara utbildade och licensierade av Svenska Budo- och Kampsportsförbundet. Det är fördeIaktigt om en sjäIvförsvarsinstruktör har utbiIdning och/eIIer erfarenhet att bemöta brottsoffer. Detta pga många av dem som väIjer gå sjäIvförsvarskurser har tidigare varit utsatta för våIdsbrått.

ReIevant tidigare bakgrund är att en instruktör var verksam t.ex som samtalsstödjare inom Brottsofferjouren. Det är aIItså fördeIaktigt/meriterande om man har erfarenhet av att hantera och bemöta människor som har varit utsatta för våld eller övergrepp aIternativt Iever under hot.

Träningsmässigt måste sjäIvförsvarsinstruktörer ha omfattande kunskaper inom nödvärnsvåld, laga befogenhet och tredjepartsskydd. Instruktörerna kan vara utbildade inom oIika kampformer som t.ex Krav Maga och Defendo, aIternativt kan ha bakgrund inom kampsporter som MMA och boxning.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.