Oftalmolog

Oftalmolog

En läkare med specialistkompetens i ögonsjukdomar, ögonskador och vissa andra åkommor, som t ex strabism (skelning) kallas oftalmolog. En oftalmolog är alltså en specialistläkare som har specialiserat sig på medicinsk och/eller kirurgisk vård av ögat och det visuella systemet.

En oftalmolog ställer diagnos på och behandlar sjukdomar och även vissa skador i ögat och i ögonlocken. De kan också bestämma brytningsfel och hjälpa till med glasutprovning även om det vanligen utförs av optiker.

Många ögonläkare utför också operationer, vilket inkluderar laserbehandling för synkorrigering och kirurgiska ingrepp i samband med ögonskador. Eftersom tekniken är så avancerad är det inte möjligt för alla ögonläkare att behärska alla typer av operationer. Därför är vissa ögonläkaren specialiserade på ett visst område av ögat.

Utbildning

En ögonläkare har i grunden en läkarutbildning.

Man kan, i Sverige, bli läkare endast genom att ta examen från läkarprogrammet som är ett universitetetsprogram (sedan hösten 2022 är läkarprogrammet 6-årigt). Med läkarexamen ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen .

ST-tjänstgöring. utbildning till specialistläkare, kan man påbörja först efter det att man har läkarlegitimation.

Visste du att...?

... det mänskliga ögat utvecklas som mest mellan 8-16 års ålder. Under de åren är det viktigt att inte överanstränga ögonen. En bra regel är "20-20-20", som går ut på att efter max 20 min stirrandet på en data- eller mobilskärm, därefter titta bort på något föremål som finns minst 20 meter bort i minst 20 sekunder, sedan kan man återgå till att titta på data- eller mobilskärmen igen.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  8 Lediga jobb som oftalmolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.