På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Oftalmolog

Oftalmolog

En läkare med specialistkompetens i ögonsjukdomar, ögonskador och vissa andra åkommor, som ex. strabism (skelning) kallas oftalmolog. En oftalmolog är alltså en specialistläkare som har specialiserat sig på medicinsk och/eller kirurgisk vård av ögat och det visuella systemet.

En oftalmolog ställer diagnos på och behandlar sjukdomar och även vissa skador i ögat och i ögonlocken. De kan också bestämma brytningsfel och hjälpa till med glasutprovning även om det vanligen utförs av optiker.

Många ögonläkare utför också operationer, vilket inkluderar laserbehandling för synkorrigering och kirurgiska ingrepp i samband med ögonskador. Eftersom tekniken är så avancerad är det inte möjligt för alla ögonläkare att behärska alla typer av operationer. Därför är vissa ögonläkaren specialiserade på ett visst område av ögat. 

Utbildning 

En ögonläkare har i grunden en läkarutbildning om minst 330 högskolepoäng eller motsvarande. Därefter följer 18-24 månader AT-tjänstgöring som söks vid något sjukhus. Efter AT-tjänstgöringen, och godkänd legitimering, krävs en specialistutbildning för ögonläkare vilket innebär handledd tjänstgöring på en ögonklinik under fem år.

Visste du att...?

Det mänskliga ögat utvecklas som mest från det att personen är 8 år till 16 år gammal. Under de åren är det viktigt att inte överanstränga ögonen. En bra regel är "20-20-20" som går ut på att efter max 20 min stirrandet på en data- eller mobilskärm, därefter titta bort på ngt föremål som finns minst 20 meter bort i minst 20 sekunder, sedan återgå till att titta på data- eller mobilskärmen igen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.